Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wereldrecordpoging knopen leggen op Hanzefest XL

Partnerbijdrages

(door Leo Polhuijs)

KAMPEN - Oude ambachten, de Marine road show, schepen langs de IJsselkade, straattheater. Het zijn allemaal onderdelen van het dagprogramma van Hanzefest XL, dat op vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus wordt gehouden op en rond het Van Heutszplein. Eén van de klappers is de wereldrecordpoging knopen leggen. Het programma is overdag gratis toegankelijk.

“Het belooft een gezellig feest door en voor alle Kampenaren te worden”, belooft Melvin Brandenburg namens de organisatie. “Het dagprogramma speelt zich op beide data af tussen 11:00 uur en 17:00 uur. We zijn volop bezig met de invulling van het programma, dat steeds concreter begint te worden.”

Vanaf de stadsbrug tot aan het plein liggen langs de IJsselkade botters- en koggeschepen. Bezoekers kunnen mee voor een mooie tocht over de rivier. Bij het Hellemansplein komt een roadshow van de Koninklijke Marine. Bezoekers kunnen marineschepen bezoeken en ook kun je een pantservoertuigen van Defensie bekijken.

Oude ambachten

De kade biedt ook een podium aan beoefenaars van diverse oude ambachten. Melvin: “Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een taanderij, een touwslagerij en een klompenmakerij. Publiek kan niet alleen demonstraties tegemoet zien maar zelf ook actief meedoen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld bootjes of klompjes maken. De kade is verder – letterlijk – het toneel voor straattheateracts met een nautische inslag. Ook wordt op beide feestdagen het zeemanskorenfestival gehouden. De koren zingen vanaf een groot podium.”

Knopen leggen

Op vrijdag 25 augustus wordt een poging gedaan om het wereldrecord touwknopen leggen te verslaan. Melvin: “Het gaat er allemaal heel officieel aan toe, met een notaris die de recordpoging goed in de gaten houdt in verband met een mogelijke vermelding in het Guiness Book of Records. Er zijn minimaal 350 mensen nodig om het huidige record te verbreken. Daarom roepen we de Kampenaren en iedereen die het leuk vindt op om vooral naar dit programma onderdeel te komen, zodat de recordpoging slaagt.”

Hanzebloas’n

Op zaterdag 26 augustus vindt het Hanzebloas’n plaats. Een concours met deelname van diverse dweilorkesten. Melvin: “Het gaat om plaatselijke orkesten die op hun beurt ook weer andere muzikale gezelschappen uit het land uitnodigen. De muziek is te horen vanaf verschillende locaties.” Eveneens op zaterdag vindt het stadsomroepersconcours plaats. Dit is een echte Hanze-aangelegenheid. Het concours is alleen bedoeld voor omroepers uit Hanzesteden, die nautische thema’s over het publiek uitstrooien. Melvin vertelt verder dat er gesprekken zijn om van riek tot hooivork bij het Hanzefest te betrekken. “Het idee is om het publiek in samenwerking met een aantal boeren uit de IJsseldelta streekgerechten voor te schotelen op lange tafels.”Melvin: “Hanzefest XL sluit mooi aan op de laatste Kamper Ui(t)Dag op donderdag 24 augustus. Na de vakantie, voordat iedereen weer aan het werk gaat, bieden we de Kampenaren een mooi feest, dat ontstaat uit een samenwerking tussen Kamper Events en Stichting Hanzefest XL. “Het Hanzefest avondprogramma speelt zich af op het Van Heutszplein, met een groot podium en overkapping. De speciaal voor het Hanzefest opgerichte Hanzefestband neemt je’s avonds mee op een muzikale reis langs de verschillende Hanzesteden en -landen. Tickets kunnen online besteld worden op www.hanzefest.nl.

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 5 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 6 uur geleden