Afbeelding
Foto: Aangeleverd

WGA en loonsancties: hoe voorkom je ze?

Partnerbijdrages

Veel bedrijven hebben personeel in dienst. Als dit ook voor jou geldt, kun je te maken krijgen met ziekte. De meeste werknemers kunnen na een paar dagen gewoon weer aan het werk, maar dit is niet altijd het geval. Iemand kan ook langdurig ziek worden. Als werkgever mag je een werknemer niet maar zo aan zijn lot overlaten als hij ziek is. Je moet voldoen aan regels voor re-integratie. Volg je deze niet (goed genoeg) op? Dan kan het UWV je een loonsanctie opleggen. Omdat dit je veel geld kan kosten, lees je in deze tekst hoe je loonsancties voorkomt.

Zorg voor een goed verzuimbeleid 

Een goed verzuimbeleid kan je helpen om loonsancties van het UWV te voorkomen. Heeft je bedrijf momenteel nog niet zo’n beleid? Stel deze dan zo snel mogelijk op. In een verzuimbeleid vermeld je onder meer hoe er wordt omgegaan met verzuim binnen je bedrijf en welke regels van toepassing zijn. Focus je hierbij niet alleen op jezelf, maar ook op je werknemers.

Als je aan de slag gaat met een verzuimbeleid mag een verzuimprotocol niet ontbreken. Hierin staan de stappen die zowel jij als een werknemer moet doorlopen bij ziekte en re-integratie. Omdat het hier om verplichte stappen gaat die je volgens de Nederlandse wet moet nemen, voorkom je dat het UWV je een boete oplegt. Je voldoet immers aan de eisen van re-integratie.

Schakel arbeidsdeskundigen in

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van zieke werknemers. Helaas weet de gemiddelde ondernemer niet hoe hij dit aanpakt. Geldt dit ook voor jou? Schakel dan arbeidsdeskundigen in om je te ondersteunen. Zo heb je bijvoorbeeld baat bij een arbo- en bedrijfsarts. Deze professionals weten precies aan welke wetten en regels je moet voldoen, waardoor je loonsancties voorkomt. Bovendien hoef jij je minder bezig te houden met de begeleiding en re-integratie van zieke werknemers, waardoor er meer tijd overblijft om in je bedrijf te steken.

Sommige ondernemers hebben de neiging om hun handen volledig af te trekken van begeleiding en re-integratie, maar dit is niet verstandig. Als werkgever ben en blijf je hier verantwoordelijk voor. Hulp inschakelen kan geen kwaad, maar zorg er wel voor dat je zelf altijd de regie houdt. Blijf vooral ook rationeel nadenken en neem niet maar zo alles aan wat professionals zeggen. Door je zelf met de re-integratie te blijven bemoeien, verklein je de kans op loonsancties van het UWV.

Sluit de juiste verzekeringen af

Om loonsancties te voorkomen is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Helaas zijn veel zakelijke verzekeringen niet verplicht, waardoor niet alle ondernemers goed verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid onder werknemers. Reden genoeg om dit alsnog te regelen. Je denkt misschien dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) volstaat, maar dat is niet het geval. Deze verzekering heeft namelijk alleen betrekking op arbeidsongeschiktheid van jou als ondernemer.

Wil je ook je werknemers goed verzekeren voor arbeidsongeschiktheid? Sluit dan in ieder geval een verzuimverzekering af. Een verzekeraar betaalt dan maximaal twee jaar het loon door van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer. Daarnaast is een WGA verzekering het overwegen waard. Werkgevers zijn namelijk verantwoordelijk voor werknemers die in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomen en moeten de eerste tien jaar een WGA-uitkering betalen. Met een WGA Eigenrisicodragersverzekering verzeker jij je voor de uitkering die je als werkgever aan je werknemer moet betalen.

Voedselbank Dronten
Voedselbank Dronten houdt open huis: "Vrijwilligers staan u graag te woord" 22 uur geleden
Kermis.
Wat is er woensdag te doen? Ketelsluis, kermis, angstexpert, Dorcas-winkel 23 uur geleden
Afbeelding
Infoavond over geluidsmetingen windparken Blauw en Groen in De Rede van Dronten 23 uur geleden