Archieffoto van een open dag van Windplan Blauw.
Archieffoto van een open dag van Windplan Blauw. eigen foto Windplan Blauw

Kleine investeerders krijgen hun inleg terug bij uitstel Windplan Blauw

Algemeen

DRONTEN - Mensen die beleggen in obligaties voor Windplan Blauw, krijgen hun inleg terug als de bouw van het windpark niet doorgaat. Dat schrijft het provinciebestuur in antwoord op vragen van Forum voor Democratie. Voor andere investeerders in de windplannen Blauw en Groen zijn de risico’s een stuk groter.

De beide windplannen kunnen, zoals het er nu voorstaat, pas beginnen met de bouw als de radar van het ministerie van defensie is verhuisd van Nieuw-Milligen naar Herwijnen. Die verhuizing naar de Betuwe laat op zich wachten, omdat omwonenden van de nieuwe locatie dwars liggen. Zij hebben aangekondigd naar de Raad van State te gaan.

Miljoenen mislopen

Mochten de bezwaren van de buren ertoe leiden dat de radar niet naar Herwijnen kan, dan lopen de windplannen Blauw en Groen mogelijk vele miljoenen aan subsidies mis. De windparken moeten namelijk binnen 4 jaar na de subsidie-toezegging zijn gerealiseerd, anders vervalt de subsidie.

Gedeputeerde Staten zitten daar niet zo over in. Als de radar op korte termijn niet verhuist, wijzen GS erop dat het Rijk de termijn van vier jaar met een jaar kan verlengen. Zelfs over het nòg langer verlengen is overleg mogelijk.

GS schrijven aan de Forum-fractie dat de omwonenden de verplaatsing van de radar met ongeveer een jaar kunnen vertragen. Als de Raad van State hen in het gelijk stelt, kan dat de zaak mogelijk met nog een keer een jaar vertragen. Voor de zekerheid heeft de provincie onlangs nog wel een keer bij de Tweede Kamer aangedrongen op verplaatsing van de militaire radar.

Risico voor investeerders

Forum voor Democratie wilde vooral weten wat vertraging betekent voor de investeerders in beide windparken. GS maken in hun beantwoording onderscheid tussen twee groepen investeerders. Enerzijds zijn er de bewoners en ondernemers uit de gebieden van de beide windparken. Zij hebben risicodragend geïnvesteerd in de ontwikkelfase. Daarnaast zijn er de ‘kleine investeerders’, die beleggen in de uiteindelijk bouw.

De ‘grote investeerders’ lopen volgens Forum voor Democratie vooral bij Windplan Groen een hoog risico. Gedeputeerden bevestigen dat, maar dat is volgens het provinciebestuur inherent aan investeren in de ontwikkelfase.

„Los van de radar zijn er nog andere reguliere (ondernemers) risico’s die ervoor kunnen zorgen dat de ontwikkeling geen of vertraagd doorgang kan vinden”, schrijven GS. Ze voegen er wel aan toe dat het risico al wat is afgenomen sinds de Raad van State de vergunningen voor Windplan Groen heeft goedgekeurd.

Kleine investeerders

Voor ‘kleine investeerders’ is Windplan Blauw vorige maand begonnen met het uitgeven van obligaties. Windplan Groen en het gedeelte van Windplan Blauw in het IJsselmeer zijn nog niet opengesteld voor deze kleine investeerders.

GS benadrukken dat die kleine investeerders niet heel veel risico lopen. Het geld van hun obligaties wordt namelijk pas gebruikt als de bouw begint. Tot die tijd staat het op de rekening van een notaris. Mocht de bouw van Windplan Blauw uitgesteld worden of niet doorgaan, dan wordt de originele inleg teruggestort aan de obligatiehouders. De deadline hiervoor is 30 september 2021.

Windplanblauw

Windplangroen