Minister Cora van Nieuwenhuizen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen. Martijn Beekman

B en W van Dronten pleiten bij minister voor ‘steilere’ vluchtroutes rond Lelystad

Algemeen

DRONTEN - B en W van Dronten sturen een bezwaarschrift naar minister Cora van Nieuwenhuizen over de herziening van het luchtruim. Daarin wordt gevraagd om steilere vluchtroutes bij Lelystad Airport en aandacht voor de startprocedures. Om een sterk signaal af te kunnen geven bij de minister, wordt aan de gemeenteraad gevraagd de zienswijze eveneens te ondertekenen.

Het gemeentebestuur benadrukt in haar brief nog eens dat Dronten zich niet verzet tegen vliegveld Lelystad. Om misverstanden te voorkomen erkennen B en W dat de luchthaven positieve economische gevolgen voor Dronten kan hebben: „En onze inzet is ook om deze kansen te verzilveren.”

Zwaarst getroffen

Wel stelt het college dat de gemeente Dronten na openstelling van Lelystad Airport één van de gemeenten is die het zwaarst getroffen worden door vliegtuigoverlast: „Voor ons is het voorkomen van overlast en het behouden van de leefbaarheid in de kernen Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant daarom van groot belang.”

B en W stellen in hun bezwaarschrift dat wachtende vliegtuigen niet boven de gemeente Dronten moeten cirkelen: „Het wachtgebieden van Lelystad Airport moeten worden verplaatst naar grotere wateren zoals het IJsselmeer en de Noordzee.”

Moderne technieken

Ook pleit het college voor maximale inzet van moderne technieken om de overlast van vliegverkeer te verminderen. Daarbij wordt gewezen op precisienavigatie en stillere en duurzame vliegtuigen.

De conceptbrief van B en W staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van volgende week donderdag (18 februari, 19:30 uur).

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 5 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 5 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 6 uur geleden