Burgemeester Jean Paul Gebben liet zich als eerste testen.
Burgemeester Jean Paul Gebben liet zich als eerste testen. ©maartenheijenk.nl

Iedereen houdt angstvallig stil wat er bij coronatests in Dronten wordt onderzocht

Algemeen

DRONTEN - Wordt iedere stap, iedere handeling, iedere reactie van de Drontenaren in de drie corona-testststraten nauwgezet geobserveerd en geregistreerd? Worden er onderzoeksresultaten vastgelegd over bijvoorbeeld leeftijd, adres, geslacht, etniciteit, inkomen, lichaamskenmerken? GGD, gemeente en ministerie houden de kaken stijf op elkaar als er gevraagd wordt naar onderzoeksdoelen en -methodes.

Aan alle inwoners van de gemeente Dronten boven de 12 jaar is gevraagd om zich één, twee of drie keer te laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben. Het betreft een zes weken durende landelijke proef, waarbij twee universiteiten onderzoek doen naar de Drontenaren.

Mistgordijn

Eerder bleek al dat er over de privacy rond dit zogenaamde ‘grootschalig testen’ veel onduidelijk was. Inmiddels wordt er ook over de rest van het onderzoek een mistgordijn opgetrokken.

Onder druk van de gemeenteraad heeft burgemeester Jean Paul Gebben één onderzoeksvraag bekendgemaakt. Het betreft het experiment of de inwoners van Biddinghuizen zich laten testen, ook als er in het eigen dorp geen teststraat is. Sommige Biddinghuizenaren voelen zich hierdoor behandeld als proefkonijn. Bij hen zijn de hakken in het zand gegaan.

Dat is precies de reden waarom GGD Flevoland, gemeente Dronten en ministerie van VWS de overige onderzoeksvragen niet publiceren. Als de inwoners van de gemeente Dronten weten welk gedrag wordt onderzocht, gaan ze zich wellicht anders gedragen.

Plan van aanpak

Voordat het ministerie van VWS het licht op groen zette voor het grootschalig testen in Dronten, lag er een onderzoeksvoorstel en een plan van aanpak. De gemeente Dronten wenst deze stukken vooralsnog niet openbaar te maken.

Probleem voor de gemeente is, dat ze haar inwoners enerzijds open en eerlijk wil informeren. Anderzijds zijn er de belangen van het onderzoek en de beide universiteiten. Gesteld wordt, dat publicaties over het onderzoeksvoorstel en het plan van aanpak de hele proef mogelijk waardeloos maken.

Ministerie van VWS

Ook GGD Flevoland en het ministerie van VWS geven (nog) geen antwoord op de vraag wat er precies onderzocht wordt. Een woordvoerster van het ministerie van VWS ontkent zelfs dat er een onderzoeksvoorstel en plan van aanpak bestaan: „Dit moet nog worden uitgewerkt.”

Ook wordt geheim gehouden welke faculteiten de onderzoeken uitvoeren. Het betekent dat het om medische onderzoek kan gaan, maar voor hetzelfde geld is het bijvoorbeeld statistisch, sociologisch of antropologisch.

In de brief, waarin inwoners worden uitgenodigd om zich te laten testen, schrijven gemeente en GGD: „Als inwoners van de gemeente Dronten hebben we de kans om actief bij te dragen aan de virusbestrijding.” Waar die bijdrage exact uit bestaat, blijft in nevelen gehuld.

Grootschalig testen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden