Politiechef Tom Nauta
Politiechef Tom Nauta eigen foto

Politie: Naar welk politiebureau willen Drontenaren reizen om aangifte te doen?

Algemeen

DRONTEN - Waarom vraagt de politie in haar enquête naar de dienstverlening specifiek aan de Drontenaren naar welke andere gemeente ze willen reizen om aangifte te doen? Wordt daarmee voorgesorteerd op een sluiting van het politiebureau in Dronten? Volgens politiechef Tom Nauta is dat beslist niet het geval.

Nauta benadrukt dat de enquête gaat om ‘de behoefte aan openstelling van politiebureaus en de gelegenheid tot het doen van aangifte’: „Er zijn geen plannen om het bureau in Dronten te sluiten of gedeeltelijk te sluiten. Daar is helemaal geen sprake van. Àls ik het al zou willen, zou ik dat eerst met het bestuur, met de burgemeester en dergelijke moeten bespreken.”

Wat is er gaande?

„Voor we in gesprek gaan, willen we wel weten waar we het over hebben”, stelt de teamchef van het basisteam Dronten, Noordoostpolder en Urk, „We kijken met deze enquête naar wat er gaande is in de maatschappij.” De politie merkt dat veel inwoners momenteel langs digitale weg contact zoeken: „Wat wij ons afvragen is: heeft dit alleen met corona te maken of blijft dat zo?”

Tom Nauta herinnert eraan dat de politie ‘een schaars goed’ is: „We moeten continu keuzes maken wat we niet en wat we wel doen.” Digitaal overleggen en digitaal aangifte doen kan voor de politie tijd besparen. Die tijd kan dan aan andere zaken worden besteed. Daarom wil de politie de mogelijkheden onderzoeken.

Specifiek voor Dronten

Toch is de zevende van de 13 vragen specifiek voor de inwoners van de gemeente Dronten: „Als ik naar een andere gemeente zou reizen om aangifte te doen op een politiebureau, dan zou mijn voorkeur zijn…” Ook bevat de raadpleging de stelling: „Als ik persoonlijk contact wil op een politiebureau, dan is het voor mij geen probleem om naar Emmeloord af te reizen.”

Andersom wordt niet specifiek aan de inwoners van Noordoostpolder gevraagd of ze naar Dronten willen. „Als teamchef kan ik zeggen dat daar niets achter moet worden gezocht”, stelt Tom Nauta met klem.

Enquête