Coletta Dorenbos (CDA)
Coletta Dorenbos (CDA) ©maartenheijenk.nl

‘Jonge’ boeren kunnen hoog of laag springen, project nieuwe natuur gaat door

Algemeen

DRONTEN - Akkerbouwer Heilco van der Beek deed donderdag een laatste poging om de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Hij vond geen gehoor. De raad gaat unaniem akkoord met het bestemmingsplan voor het project ‘nieuwe natuur’ aan de oostrand van de gemeente Dronten. Eind deze maand is het een hamerstuk tijdens de raadsvergadering.

Provincie, Staatsbosbeheer en gemeente Dronten werken samen met vier boeren in het project nieuwe natuur. Zeven ‘jonge’ agrariërs hadden graag meegedaan, maar zijn geweigerd. Ze hebben bezwaar aangetekend tegen het bestemmingsplan en overwegen om naar de rechter te stappen. „Hun wens is om aan te haken, maar daarvan hebben we al lang geleden gezegd dat het een gepasseerd station is”, herhaalde wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie) donderdagavond.

Een mooi geheel

De meeste raadsleden toonden zich enthousiast over het plan, maar waren kritisch over de communicatie met het zevental. „Op zich zijn we positief over het project nieuwe natuur. Het wordt een mooi geheel”, juichte Coletta Dorenbos (CDA), „Over het participatieproces zijn we minder enthousiast.”

Suzanne Stoop (PvdA) sloot zich daarbij aan: „De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar ik vind het echt bijzonder spijtig.” Rob van der Schans (D66) vond het jammer dat het een ‘loopgravenoorlog’ dreigt te worden. „Heel vervelend dat we nu op dit punt zijn beland”, treurde Siepel’s partijgenoot Marloes Hotting. „Het is duidelijk dat er niet altijd even goed gecommuniceerd is”, stelde Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten).

Ook met buurman Grovenstein is volgens Heilco van der Beek slecht gecommuniceerd: „Die wonen op een erf dat aan vier kanten wordt ingesloten door nieuwe natuur. Nooit en te nimmer heeft iemand contact gezocht met deze familie.” De wethouder ontkende dat: „Vanuit de buren is er wel degelijk contact gezocht.”

Trappelen

Eigenlijk praatte Roelof Siepel veel liever over de zaken die wel goed zijn gegaan: „Er zijn vier ondernemers geselecteerd en die staan met enthousiasme te trappelen om te beginnen.” Paul Gach van de VVD was het met hem eens: „Deze ondernemers zijn er al lang mee bezig en zij moeten aan de slag. We moeten verder!”

Danieke van Baal van GroenLinks wilde weten of de inwoners straks welkom zijn in het nieuwe natuurgebied. De wethouder antwoordde dat delen van het terrein openbaar toegankelijk worden om te wandelen, te fietsen en te picknicken.

Gesprek

Siepel vertelde dat het nog steeds de bedoeling is om onder leiding van een bemiddelaar aan tafel te gaan met het zevental. Veel meer kon hij er niet over zeggen vanwege de mogelijke rechtszaak die er aan zit te komen.

Zo’n gesprek met de agrariërs heeft geen invloed op de uitkomst van de raadsvergadering van eind deze maand. „Wij hopen dat de vaststelling van bestemmingsplan wordt opgeschort”, zei Heilco van der Beek aan het begin van de vergadering vol verwachting. Een half uur later was zijn hoop vervlogen. „Het gaat als akkoordstuk naar de raad”, concludeerde voorzitter Peter Duvekot (SP).

Nieuwe natuur

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 4 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 4 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 5 uur geleden