Coletta Dorenbos (CDA)
Coletta Dorenbos (CDA) ©maartenheijenk.nl

Plannen voor extra bossen bij Dronten hebben volgens CDA ‘enorme impact’

Algemeen

DRONTEN - Volgens CDA-gemeenteraadslid Coletta Dorenbos heeft een door de provincie Flevoland gepubliceerd kaartje met mogelijke nieuwe bosgebieden een ‘enorme impact op de bewoners en bedrijven in dit zoekgebied’. Voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord in Flevoland zegt te zijn platgebeld door boeren uit het gebied ten zuidwesten van Dronten.

Provinciale Staten hebben anderhalve week geleden een ‘Bossenstrategie’ vastgesteld. Zij zetten in op 1.700 hectare extra bos in Flevoland. Gedeputeerde Staten stuurden als onderbouwing een onderzoeksrapport naar de Staten. Daarin staat een ‘kansenkaart’, waarop het zuidwesten van Dronten wordt aangewezen als potentieel bosgebied, in combinatie met landbouw. In dat rapport staat dat de gemeente Dronten hiervoor mogelijkheden ziet. Het rapport kan gebruikt worden om te bepalen waar de nieuwe bosgebieden kunnen komen, schrijven GS.

Verrast

De publicatie van het kaartje door DeDrontenaar.nl heeft geleid tot vragen van D66, CDA en ChristenUnie aan B en W. Alle drie willen ze weten hoe de gemeente Dronten hierbij betrokken is. CDA en D66 zeggen verrast te zijn en CDA’er Dorenbos vraagt waarom de gemeenteraad van niets weet.

De onrust waarover het CDA spreekt, heeft ook LTO Noord bereikt. „De telefoon heeft roodgloeiend gestaan”, erkent Arnold Michielsen. Voor hem kwam het nieuwe bossenbeleid van de provincie op zich niet als een verrassing. „Wij zijn heel nauw betrokken geweest bij de Bossenstrategie.”

Geen status

Het bewuste kaartje is echter niet met LTO Noord besproken: „Ik heb begrepen dat het onderdeel is van de zoektocht die de provincie heeft ingezet. De provincie verbindt verder geen status aan dat kaartje. Het is ook niet meegenomen in de besluitvorming van de Bossenstrategie.”

Toch moeten die 1.700 hectaren ergens vandaan komen, zeker als je bedenkt dat 70% binnen negen jaar moet worden gerealiseerd. Wat heeft LTO Noord de provincie hierover geadviseerd? Arnold Michielsen antwoordt dat zijn organisatie vooral heeft gewezen naar de bestaande natuur- en bosgebieden, naar locaties in het buitengebied die minder geschikt zijn voor landbouwgrond en naar de mogelijkheden in de diverse kernen.

Agroforestry

Michielsen vervolgt: „Voor de landbouw hebben wij gezegd: het kan zijn dat je agroforestry kunt meenemen in het verhaal.” Agroforestry is het combineren van bomen met landbouwgewassen. De provincie heeft hier 300 hectare voor gepland.

De landbouwvoorman is terughoudend als het gaat om agroforestry: „Er is nadrukkelijk bij gezegd dat die 300 hectare een ambitie is en geen doel. Het is afhankelijk van het vinden van een verdienmodel. Is dat er niet, dan komt het niet van de grond.”

Dronten is genoemd

Er bestaan al enkele agroforestry-projecten bij Lelystad en Almere. Dronten is in dit verband genoemd bij de voorbereiding op de Bossenstrategie, erkent Michielsen: „Maar bij agroforestry moet je aan heel iets anders denken dan aan een bos. Agroforestry kan bijvoorbeeld ook een lijn zijn met op iedere zestig meter een boom. Of het kan fruitopslag zijn. Er zijn allerlei variaties en denkrichtingen en daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Dat wachten wij vol belangstelling af.”

Over het gepubliceerde kaartje zegt Michielsen nog: „Het is alleen onderliggend, voor een eventueel vervolg.” Hij denkt daarbij aan de periode van 2030 tot 2050: „Dan kan het interessant zijn om te kijken waar je het gaat doen en dan kunnen dit soort kaartjes helpen.”

.


In het donkergroen de zoekgebieden voor nieuw bos. - provincie Flevoland

Bossenstrategie