80.000 extra woningen.
80.000 extra woningen. Bouwstenen voor het Deltaplan

Flevoland wil duizenden extra woningen; gevolgen voor Dronten nog onbekend

Algemeen

DRONTEN - Er staan de komende jaren voor Flevoland 80.000 nieuwbouwwoningen in de planning. De Tweede Kamer wil er 100.000 extra bouwen. De provincie Flevoland gaat nu nog een stapje verder stelt 130.000 extra nieuwe huizen voor. Een betere treinverbinding is daarbij een voorwaarde.

De provincie Flevoland heeft het rapport ‘Bouwstenen voor het Deltaplan’ gepresenteerd aan de Tweede Kamer en het te vormen kabinet. Dat is gebeurd samen met de drie noordelijke provincies en vier grote gemeenten in het noorden.

Gezamenlijk stellen ze voor om ongeveer 220.000 woningen meer te bouwen dan de geplande 100.000 huizen. Van die extra huizen moet ruim 36% in Flevoland worden neergezet. 

Dronten

In de door de Tweede Kamer aangenomen motie werd Dronten nadrukkelijk genoemd als locatie voor grootschalige woningbouw. In dit nieuwe rapport staat niet vermeld in welke dorpen of steden de woningen moeten komen.

„In Noordelijk Nederland hebben we op veel plekken de ruimte om op een hoogkwalitatieve wijze in een flink deel van de woningbehoefte te voorzien”, aldus het rapport, „Woningen kunnen bij ons niet alleen tegen aanzienlijk lagere kosten dan in andere delen van het land gerealiseerd worden, maar ook nog eens sneller.”

De acht overheden denken dat die nieuwbouw zorgt voor ‘het verder vergroten van de aantrekkelijkheid van Noordelijk Nederland als woonplaats voor nieuwe aanwas’: „De woningbouw biedt op deze manier tevens een antwoord op de verwachte vergrijzing, ontgroening en bevolkingsdaling.”

130.000 woningen

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 9 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden