Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten)
Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten) ©maartenheijenk.nl

Praktijkschool stationsplein gaat door: „Wij gunnen onze jongeren deze kansen”

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met de bouw van een nieuwe praktijkschool aan het stationsplein. „Deze groep jongeren wacht al jaren op een plek en ze kunnen hier doorgroeien naar zelfstandig wonen”, juichte Chantal Sijtsma van Leefbaar Dronten, „Wij gunnen onze jongeren deze kansen.”

Ook andere raadsfracties waren lovend over de plannen voor de nieuwe school. Probleem is alleen dat het bijna vijf keer zo duur wordt als oorspronkelijk gepland. Ook voor andere accommodaties moet de gemeente de komende jaren diep in de buidel tasten. Onder leiding van Suzanne Stoop (PvdA) en Paul Zuurendonk (VVD) werd er daarom gevraagd naar een ‘integrale afweging’.

Geschrokken

„Wij zijn positief over dit plan, maar zijn geschrokken van stijging van de kosten voor accommodaties van het onderwijs’, zuchtte Zuurendonk. Stoop toonde zich ‘onaangenaam verrast’ door berichten over een mogelijk miljoenentekort.

Wethouder Ton van Amerongen (VVD) antwoordde dat er in het gemeentehuis wordt gestudeerd hoe de enorme kostenstijgingen kunnen worden opgevangen: „Zijn er alternatieven? Is in sommige gevallen verbouw in plaats van nieuwbouw mogelijk? Kunnen scholen en kinderopvang samenwerken à la Biddinghuizen? Kunnen we bijvoorbeeld woningen bouwen op de locatie van ’t Dok en die inkomsten gebruiken voor een nieuwe sporthal?”

Ongeduldig

Stoop was ongeduldig. Ze wees erop dat een nieuw beleidsplan voor accommodaties er al had zullen liggen. Volgens Van Amerongen wordt dat nu begin 2022 of op z’n vroegst eind 2021. 

„Kan het sneller?”, drong het PvdA-raadslid aan. „Ik ga m’n best doen, maar ik kan geen ijzer met handen breken”, reageerde de wethouder. 

De raad nam uiteindelijk genoegen met de toezegging dat er een informatiebijeenkomst komt. De raad gaat dan ‘met de benen op tafel’ in gesprek over de kosten van accommodaties en van vooral schoolgebouwen.

Alleen maar duurder

De wethouder voegde er wel meteen aan toe dat de praktijkschool daar niet op kan wachten: „Want dan wordt het alleen maar duurder.” Bovendien zijn er twee partners, die wachten op een besluit van de gemeente.

De raad had ook helemaal geen behoefte aan uitstel. „Ik zie in dit voorstel alleen maar goede dingen. Doen!”, glunderde Peter Duvekot van de SP. Lazise Hillebregt (D66) noemde het een ‘uniek en mooi concept’.

Iets moois

„We gaan daar op heel veel vlakken iets moois neerzetten”, vond Marloes Hotting (ChristenUnie). „Het is een mooi en belangrijk initiatief, GroenLinks is hier hartstikke voor”, vulde Danieke van Baal aan.

Besloten werd dat de praktijkschool eind deze maand een hamerstuk is tijdens de raadsvergadering.

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 18 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 19 uur geleden