De Steiger in Swifterbant.
De Steiger in Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Dronten moet iets doen aan verouderde gebouwen, maar komt 41 miljoen euro tekort

Gemeente

DRONTEN - Een groot deel van de gebouwen van de gemeente Dronten - vooral de schoolgebouwen - is verouderd en niet meer functioneel. Op korte termijn moet daar iets mee gebeuren. Probleem is, dat de gemeente 70 miljoen euro nodig heeft voor vervangende nieuwbouw, terwijl er slechts 29 miljoen opzij is gelegd. „We moeten slimme keuzes maken”, zuchten B en W.

Het miljoenentekort wordt veroorzaakt door met name de gestegen bouwkosten en het feit dat er niet genoeg is gereserveerd. Ook duurzaamheid, zoals het gasloos bouwen, zorgt voor extra kosten. Bovendien hanteerde Dronten tot voor kort verouderde normen voor nieuwbouw van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Externe deskundigen

B en W schrijven dat het nu de hoogste tijd is om de accommodaties goed onder het licht te houden. Veel verouderde gebouwen moeten namelijk op korte termijn vervangen worden. Òf er moeten andere oplossingen komen, zoals renovatie, afstoten of verhuizen.

Voor die studie heeft het gemeentebestuur 50.000 euro uitgetrokken. Van dat geld worden externe deskundigen ingeschakeld. Zij kijken onder andere naar de kosten van nieuwbouw en naar de vraag wat het kost om gebouwen te hergebruiken, een andere functie te geven en naar duurzaamheid.

Ontwikkelingen

Onder leiding van die deskundigen wordt er ook gekeken naar ‘alle maatschappelijke ontwikkelingen en kansen’. B en W noemen daarbij de geplande uitbreiding van Dronten met duizenden nieuwe inwoners, de veranderingen in het onderwijs en leegstaande (kantoor)gebouwen.

De oplossing vraagt volgens B en W creativiteit, durf en nauwe samenwerking met alle betrokkenen. Wethouder Ton van Amerongen (VVD) vertelde dat onlangs al aan de gemeenteraad. „Zijn er alternatieven?”, vroeg hij zich hardop af.

„Is in sommige gevallen verbouw in plaats van nieuwbouw mogelijk? Kunnen scholen en kinderopvang samenwerken à la Biddinghuizen? Kunnen we bijvoorbeeld woningen bouwen op de locatie van ’t Dok en die inkomsten gebruiken voor een nieuwe sporthal?”

Kan het sneller?

Tegenover de gemeenteraad zei Van Amerongen dat het nieuwe beleidsplan voor accommodaties begin 2022 klaar is, of op z’n vroegst eind 2021.

„Kan het sneller?”, vroeg PvdA-raadslid Suzanne Stoop. „Ik ga m’n best doen, maar ik kan geen ijzer met handen breken”, reageerde de wethouder.