Onderwijs
Onderwijs Stefan Meller

Plan voor nieuwe onderwijsvorm in Dronten: „De school waarop ik had willen zitten”

Algemeen

DRONTEN - Als het aan Bea Hanemaaijer en Harry Haasjes ligt, komt er een nieuwe vorm van onderwijs in Dronten. „Ik wil alle ervaringen gebruiken die ik heb opgedaan, ook met mijn eigen kinderen, om de vorm van onderwijs te creëren waarvan ik zeg: dat is mijn ideaalbeeld”, legt Harry uit.

Die ideale school is er volgens Haasjes nog niet in Dronten: „De scholen hier zijn eigenlijk allemaal op traditionele leest geschoeid. Mijn drijfveer is niet om concurrent te zijn. Ik vind dat er in deze tijd ook een andere smaak te kiezen moet zijn. Misschien kunnen we daarmee een voortrekkersrol vervullen voor andere scholen.”

Die verandering kan wat Haasjes betreft niet uitblijven: „Je kunt onderwijs blijven verzorgen zoals in de tijd van de industriële revolutie is bedacht, omdat het toen organisatorisch en inhoudelijk mooi uitkwam, maar we zijn 200 jaar verder.”

Van 4 tot 21 jaar

Het doel van het tweetal is het starten van een school voor kinderen van 4 tot 21 jaar. Ze willen zich aansluiten bij het Democratisch Onderwijs. Die organisatie heeft tot nu toe twaalf scholen, verspreid over Nederland.

Dat Democratisch Onderwijs kent twee pijlers: „De eerste is vertrouwen: leerlingen leren zelfgestuurd. De tweede is gelijkwaardigheid en respect: leerlingen kunnen meebeslissen over de invulling van de leeromgeving.”

Vastlopen in onderwijs

Vanuit welke achtergrond houden de twee Drontenaren zich hiermee bezig? „Bea is verpleegkundige geweest en is later afgestudeerd in de pedagogiek”, legt Haasjes uit, „Zij heeft aan de Rendierweg een therapeutisch centrum onder de naam Edu-Fit. Daar helpt ze veel kinderen die vastlopen in het onderwijs.”

„Zelf heb ik jaren in het primair onderwijs gewerkt en later op de agrarische hogeschool. Ik wil terug naar mijn roots. Eigenlijk wil ik de school stichten waarop ik vroeger als kind had willen zitten.”

Ruimte krijgen

„Kinderen hebben de behoefte ruimte te krijgen om hun ideeën en creativiteit te ontwikkelen, om anders en uniek te zijn, zonder dat ze voelen dat ze geforceerd worden ergens in te moeten passen”, schrijven Bea en Harry over de nieuwe vorm van onderwijs.

„In de maatschappij is er veel in beweging en wordt er voortdurend van de mens gevraagd om mee te bewegen. Dit betekent dat het onderwijs ook in beweging moet komen om kinderen op een goede manier voor te bereiden op de veranderende maatschappij.”

„Kinderen worden opgevoed als zelfstandige, onafhankelijke kinderen die zelf keuzes kunnen maken. Het onderwijs sluit hier niet bij aan en blijft doorgaan in het oude systeem dat al een eeuw functioneert. Kinderen en ouders zijn steeds meer ontevreden hoe het gaat op school. Hoe fijn zou het zijn als je kind met veel plezier naar school gaat en ontspannen en geïnspireerd weer thuiskomt met mooie verhalen.”

Randvoorwaarden

In het ideaalbeeld van de initiatiefgroep moet een school dynamisch, uitdagend en in beweging zijn: „Ieder kind is gemotiveerd om zich te ontwikkelen als hij weet dat hij er wijzer of vaardiger van wordt. Dit betekent dat een school de randvoorwaarden moet creëren om ieder kind de mogelijkheid te bieden zich optimaal te ontwikkelen tot een volwaardig wereldburger.”

„Kennis is belangrijk en zinvol als het toegepast kan worden en/of ervaren kan worden, omdat zowel de linker als de rechterhersenhelft geactiveerd moet worden. Kort samengevat, het denken en het voelen vormen de basis van leren.”

In de visie van Hanemaaijer en Haasjes is spelen heel belangrijk, vooral bij jonge mensen: „Sterker nog, in de eerste jaren van het leven leren kinderen het meest en het snelst omdat ze het helemaal in hun eigen tempo en op hun manier mogen doen.”

Infoavonden

De intiatiefgroep houdt hierover twee informatieavonden in het voormalige restaurant Lands End aan de Vossemeerdijk 25 in Ketelhaven: op maandag 28 juni en donderdag 8 juli, beide keren om half acht. Aanmelden kan via e-mail.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 4 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 4 uur geleden