Gedeputeerde Jan de Reus.
Gedeputeerde Jan de Reus. eigen foto

Nieuwe OV-plannen, maar afschalen Swifterbant en Biddinghuizen blijft hetzelfde

Algemeen

DRONTEN - Gedeputeerde Jan de Reus is enigszins teruggekomen op zijn bezuinigingsvoorstellen voor het openbaar vervoer. In de nieuwe plannen blijft de stadsbus Dronten (lijn 21 en 22) gehandhaafd. Als Provinciale Staten ermee instemmen, gaan de vier andere voorgestelde saneringen wel door.

Jan de Reus houdt in zijn nieuwe voorstel dus vast aan het schrappen van de buslijnen 163 (Dronten - Lelystad) en 164 (Swifterbant - Lelystad). Ook het afschalen van lijn 146 (Dronten - Swifterbant - Emmeloord) en lijn 147 (Dronten - Biddinghuizen - Harderwijk) is nog steeds actueel.

Terugdraaien

Het OV heeft door corona minder reizigers en moet van het Rijk saneren. Gedeputeerde Staten hadden daarvoor een plan geschreven, dat vooral Dronten raakte. Vrijdag meldde ‘Den Haag’ echter, dat de overheidssteun voor het OV tot 1 september 2022 intact blijft. Daardoor wil de VVD-gedeputeerde nu enkele aangekondigde bezuinigingen terugdraaien.

Gedeputeerde Staten denken met dit nieuwe voorstel gedeeltelijk tegemoet te komen aan de teleurstelling in de gemeente Dronten. Zo blijft de stadsdienst Dronten (lijn 21 en 22) in heel 2022 gehandhaafd, al wordt de dienstregeling licht afgeschaald.

Alternatieven

De opheffing van lijn 163 (Dronten - Lelystad) gaat gewoon door. Volgens de provincie zijn er voldoende alternatieven voor de buspassagiers, waaronder met name de trein.

Ook de plannen voor het schrappen van lijn 164 (Swifterbant - Lelystad) blijven onveranderd. Deze bus rijdt één keer per dag. De route gaat over de Runderweg en daar blijkt niemand in- of uit te stappen. Daarom is lijn 145 (eveneens Swifterbant - Lelystad) volgens Gedeputeerde Staten een volwaardig alternatief.

Lijn 146 en 147

De provincie meldt dat het afschalen van de lijnen 146 en 147 alleen doorgaat als het aantal reizigers de komende periode even laag blijft als tijdens de coronacrisis. Trekt de belangstelling aan naar 80% van het aantal reizigers voor corona, dan verandert er niks.

Kaalslag OV

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 10 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden