Oldebroekerweg
Oldebroekerweg ©maartenheijenk.nl

‘Sympathiek’ voorstel voor strepen aan weerszijden van buitenwegen redt ’t niet

Algemeen

DRONTEN - Er komen op de buitenwegen van de gemeente Dronten geen onderbroken strepen aan de zijkanten. Wethouder Roelof Siepel hield de gemeenteraad donderdag voor dat de gemeente de landelijke richtlijnen volgt. „Als het niet kan, dan trekken we de motie in”, reageerde Paul Vermast van GroenLinks.

Vermast’s partijgenoot Albert Bleijenberg kwam vorige maand met het voorstel om ‘fietssuggestiestroken’ te maken op de buitenwegen. Daarmee wil hij het autoverkeer verleiden om langzamer te rijden Volgens B en W dienen dit soort stroken anderhalve meter breed te zijn en blijft er dan op de meeste buitenwegen slechts 50 centimeter over.

Optisch smaller

Vermast kwam daarom donderdag met een aangepast voorstel: langs beide zijkanten een onderbroken lijn. „Daarmee wordt de weg optisch smaller. Het lijkt ons een relatief eenvoudige en niet al te dure investering om de verkeersveiligheid aanzienlijk te verhogen.”

Jan Ammerlaan (Leefbaar), Ingrid Paalman (ChristenUnie) en Suzanne Stoop (PvdA) noemden het voorstel alle drie ‘sympathiek’. „Je ziet dit overal in Nederland”, constateerde Stoop.

Uitzoeken

Paul Zuurendonk van de VVD vroeg om een ‘eenduidige wegmarkering die voldoet aan de normen’. Ammerlaan was benieuwd naar de kosten, Paalman en Lazise Hillebregt (D66) wilden het eerst goed uitgezocht hebben.

Wethouder Siepel zei in een reactie dat de door GroenLinks voorgestelde strepen volgens de landelijke richtlijnen niet nodig zijn. Bovendien weet hij niet wat het kost en of er praktische gevolgen zijn, bijvoorbeeld bij modder op de weg. Paul Vermast koos daarop eieren voor zijn geld en trok het voorstel in.

Fietssuggestiestroken