De presentatie van de Pas van Dronten in 2016.
De presentatie van de Pas van Dronten in 2016. ©maartenheijenk.nl

Komt het geld van de Pas van Dronten terecht bij kinderen in armoede?

Gemeente

DRONTEN - De gemeente startte vijf jaar geleden in het kader van de armoedebestrijding met de Pas van Dronten. Sindsdien staat de pas ter discussie in de gemeenteraad. Wethouder Ton van Amerongen kondigde donderdag een evaluatie aan. Hij deed dat in antwoord op vragen van Suzanne Stoop (PvdA).

Het PvdA-raadslid hoort uit de samenleving dat de Pas van Dronten niet werkt: „Als het niet het gewenste effect heeft, moeten we serieus bekijken of het op een andere manier moet. Ga die pas eens evalueren. Dat belooft u al heel lang, maar ga het nu eens dóen. Komt dat geld terecht bij die kinderen die opgroeien in armoede?”

Niet geactiveerd

Eén jaar na de invoering constateerde Stoop al dat 80% van de doelgroep de pas niet had geactiveerd. In 2018 hadden D66, VVD en SP vragen over de pas. „We willen dit instrument eerst evalueren en goed bespreken voor we er weer geld in gaan stoppen”, zei Frans Rietveld van de SP.

De gemeente trok daarop een coördinator aan voor de Pas van Dronten. Deze kost sindsdien 47.500 euro per jaar. Toch zei het CDA twee jaar geleden dat de pas haar doel mist en niet wordt omarmd door de inwoners. Vorig jaar erkenden B en W dat er nauwelijks een wijziging is in het gebruik van de pas door kinderen die opgroeien in armoede.

De evaluatie van de Pas van Dronten gaat er nu dus komen. Wethouder Ton van Amerongen: „U wordt op uw wenken bediend.”