Hier komt de pioniersbarak.
Hier komt de pioniersbarak. gemeente Dronten

Moet de replica van de pioniersbarak keurig dubbel glas krijgen?

Algemeen

DRONTEN - Moet de replica van de pioniersbarak in Dronten voldoen aan de bouwkundige eisen van 2021? Moet de barak bijvoorbeeld dubbel glas krijgen? Stichting Geschiedschrijving zei in 2019 al: „Je kunt het niet mooier of lelijker maken dan het was.” Wethouder Ton van Amerongen is er twee jaar later nog steeds niet uit.

Negen jaar geleden stelde de gemeenteraad 70.000 euro beschikbaar voor de bouw van een replica van een pioniersbarak. Dat gebeurde op het moment dat de laatste barak moest wijken voor de aanleg van de Hanzelijn.

Nog veel onduidelijk

De gemeenteraad heeft sindsdien keer op keer vragen gesteld over de voortgang. Wethouder Van Amerongen antwoordt op de meest recente vragen van de ChristenUnie dat er weliswaar een locatie is vastgesteld, maar dat er daarnaast nog heel veel onduidelijk is.

Voordat de bouw kan beginnen moet er historisch onderzoek plaatsvinden. Bij het maken van bouwkundige tekeningen kijkt de gemeente vervolgens of de barak aan de huidige bouwkundige eisen moet voldoen. Aansluitend moet de gemeenteraad over de brug komen, want de 70.000 euro uit 2012 is inmiddels lang niet meer voldoende.

Verder moeten nog afspraken worden gemaakt over de inrichting van de barak, het beheer, de exploitatie en de instandhouding. De stichting Geschiedschrijving Dronten is daarbij de belangrijkste partner. Deze stichting heeft al aangegeven mogelijkheden te zien voor de inrichting, exposities en het geven van voorlichting over de pionierstijd van Dronten.

Locatie

Een locatie is al wel vastgesteld. De barak komt aan het pleintje bij de nieuwbouw van de Dierenweide. Dit pleintje is openbaar gebied. Aan de noordzijde is het voetpad naar De Zate en aan de zuidkant het voetpad naar De Dukdalf.

,,Wij verwachten u eind van dit jaar of in het eerste kwartaal 2022 te berichten over de voortgang”, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.

Pioniersbarak

Het dossier ‘pioniersbarak’ van DeDrontenaar.nl. #barak #pioniersbarak