De laatste editie van het Polderfest.
De laatste editie van het Polderfest. LMVPictures

Polderfest alsnog afgeblazen: „Zuur dat het op deze manier afgepakt wordt”

Algemeen

DRONTEN - Het Polderfest op zaterdag 31 juli aan de Kromme Rijn in Dronten gaat alsnog niet door. Het jaarlijkse ‘schuurfeest’ van een vriendengroep uit Swifterbant is gezwicht voor de aangescherpte coronamaatregelen voor evenementen. De organisatie blijft zitten met een flinke financiële strop: „Dat valt niet mee.”

De vriendengroep is een paar maanden bezig geweest met de voorbereidingen. Uiteindelijk trokken ze gisteren zelf de stekker eruit vanwege het gewijzigde Rijksbeleid. Daarbij tekent voorzitter Mark Zonderland aan dat de gemeente Dronten heel goed heeft meegewerkt.

Geen zittend evenement

Op zich had Polderfest een zittend evenement kunnen worden. Dat is echter niet het concept dat de organisatoren voorstaat. „Bovendien zijn de regels niet voor niets aangescherpt”, vertelt de voorzitter, „Wij zitten er niet op te wachten dat wij als besmettingsbron gezien kunnen worden.”

„Uiteindelijk is het een keus tussen meerdere kwaden”, vervolgt Mark Zonderland, „Het is enorm in ons nadeel en natuurlijk vinden wij er van alles van, maar wij gaan ons er niet tegen verzetten. Wij hebben niet de behoefte om een politiek statement af te geven. Dat dit besluit ons ráákt en dat het enorm pijn doet, dat wij qua compensatie tussen wal en schip raken, dat is heel zuur. Alleen: wat kunnen wij er aan weinig veranderen? Niets!”

„Wij zijn het er niet mee eens”, baalt Zonderland. Hij heeft de indruk dat het feest door had kunnen gaan, omdat de vriendengroep alle protocollen in acht nam: „Als je alles doet wat moet, dan is het zuur dat het op deze manier afgepakt wordt.”

Geld terug

De kaartverkoop was al gestart start en verliep voorspoedig. „Het zou gewoon uitverkocht zijn geweest”, weet de preses. De organisatie houdt het betaalde entreegeld niet vast tot volgend jaar: „Wij vinden niet dat je geld voor een feestje een jaar kunt achterhouden. Het gaat om jeugd en die hebben dat geld wellicht nodig, al is het maar 15 euro. Dan moet je zo mans zijn om te zeggen: hier heb je je geld terug en hopelijk tot volgend jaar!”

Er is voor de organisatie geen enkele compensatieregeling. „De schade bestaat uit kosten voor de tent, artiesten, drukwerk, reclame, muntjes, bandjes, niet-nagekomen afspraken. Dat is altijd meer dan je denkt. We zitten inmiddels een paar weken voor het feest. Als het een half jaar vantevoren is, kun je veel meer regelen. Maar ja… we moeten het ermee doen.”

De vriendengroep blijft zich inzetten voor een feest in de gemeente Dronten: „We gaan het volgend jaar weer proberen.”

Papieren krant

  • In de papieren krant van DeDrontenaar.nl verschijnt morgen een artikel over het Polderfest. De inhoud daarvan is door de afgelasting achterhaald.