Roan Reedijk (met helm) staat links van de burgemeester.
Roan Reedijk (met helm) staat links van de burgemeester. eigen foto

11-jarige Roan overtuigt burgemeester dat er wat moet gebeuren aan skatebaan

Swifterbant

SWIFTERBANT - Roan Reedijk is 11 jaar en is vrijwel dagelijks te vinden op de skatebaan aan De Greente in Swifterbant. Het steppen gaat hem goed af, maar bij het uitproberen van nieuwe stunts gaat hij soms onderuit. Dat heeft niet zozeer te maken met zijn eigen vaardigheden, maar vooral met de staat van onderhoud van de skatebaan. Daarom stuurde de leerling van groep 7 van De Branding een brief aan de burgemeester.

Burgemeester Jean Paul Gebben nam woensdagmiddag de moeite om naar Swifterbant te komen en in gesprek te gaan met de kinderen. Roan was aangenaam verrast en heeft de indruk dat er echt wat gaat gebeuren.

Waarom ben jij zo vaak op de skatebaan aan De Greente te vinden?
Roan Reedijk: „Ik kom er bijna elke dag met mijn step. Hoe meer je kunt, hoe leuker het wordt. En ik ben er behoorlijk goed in.”

Ik heb begrepen dat je niet helemaal tevreden bent over hoe de skatebaan er bij ligt.
„Dat klopt. Je merkt is dat ze aan de grote dingen wel wat doen en aan de kleine dingen niet. En juist daardoor vallen wij vaak. Er zitten overal deuken, ook in de grond. En er liggen allemaal steentjes. Als je daar valt, ligt je hele knie open. Ik vond dat daar iets aan moest veranderen en toen dacht ik: ik ga gewoon de burgemeester een brief schrijven.”

Was het een verrassing dat je een antwoord kreeg?
„Ik had nooit verwacht dat hij zou reageren. Na ongeveer een week werd ik gebeld door iemand van de gemeente. Die zei dat de burgemeester de brief had gelezen en dat hij het een heel leuk idee vond om een keer te komen kijken. Toen hebben we een datum afgesproken.”

Maar jij was gisteren niet de enige op de skatebaan.
„Nee, ik had tegen een heleboel kinderen gezegd dat ze ook moesten komen. Er waren kinderen uit mijn klas, maar ook uit groep 5 en groep 6. Ik denk dat er een stuk of dertig kinderen waren.”

Hoe was de ontmoeting? Was de burgemeester het met je eens?
„Het was wel leuk eigenlijk. En hij vond ook dat er wat moest gebeuren.”

Heeft hij beloofd er iets aan te gaan doen?
„Nee, dat niet. Ze gaan het erover hebben en aan het eind van de zomervakantie moet ik naar het gemeentehuis. Dan gaan we bespreken wat ze eraan gaan doen.”

Heb je het gevoel dat de burgemeester je serieus neemt?
„Jazeker. Hij vond dat ik lef had om die brief te sturen. Hij zei dat hij graag meer contact wil hebben met de jongeren. Hij wil graag horen wat wij willen.”

Heb je nog meer dingen met hem besproken?
„Ja. Er is ook een hokje bij de skatebaan en daar gebeuren allerlei rare dingen, zoals wiethandel enzo. Dat kan eigenlijk niet, heb ik hem gezegd, want er komen ook kinderen van een jaar of zeven. Hij zei dat er vroeger iets voor deze groep was achter De Steiger en toen zei ik: misschien kunt u dat terughalen. In ieder geval vond hij het niet leuk dat dit soort dingen gebeuren.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 5 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 5 uur geleden