Marjolein Westendorp
Marjolein Westendorp eigen foto

Marjolein Westendorp: „Gedicht van een stadsdichter moet vooral herkenbaar zijn”

Algemeen

DRONTEN - Marjolein Westendorp (33) wordt in september de nieuwe stadsdichter van Dronten. Ze volgt Esam Al Wasete op. „Je bent er als stadsdichter voor iedereen en daarom moet iedereen het ook kunnen begrijpen”, zegt Marjolein over haar nieuwe rol.

Hoe komt iemand ertoe om stadsdichter te worden?
Marjolein Westendorp: „Ik heb altijd heel veel gewerkt, had nooit zoveel tijd voor andere dingen buiten mijn werk om. Mijn bedrijf heb ik inmiddels verkocht en in september is mijn dochter Emma geboren. In die periode zag ik in de krant dat ze een nieuwe stadsdichter zochten. Ik vind schrijven leuk en ik ben thuis, dus ik heb tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik dacht: dat lijkt me leuk!”

Wat heb jij met poëzie?
„Al sinds mijn schooltijd vind ik het fijn om te schrijven en om te lezen. Dichten hoort daar ook bij. Dichten is een hele mooie vorm van schrijven, eigenlijk de mooiste vorm die er is.”

Heb je al eerder gedichten gepubliceerd?
„Nee, ik heb geen mooie boeken of bundels op mijn naam. Het is altijd puur hobby geweest.”

Vormde dat geen drempel om te solliciteren?
„Nee hoor, ik heb het vanuit mijn enthousiasme gewoon gedaan. Ik was vier jaar toen we vanuit Emmeloord naar Dronten verhuisden, ik woon hier dus al bijna m’n hele leven. Ik vind het een prachtige gemeente en het lijkt me daarom een hele mooie taak om dat als stadsdichter te mogen vertegenwoordigen.”

Er waren acht kandidaten. Hoe zijn ze uiteindelijk bij jou terechtgekomen?
„Je moest een sollicitatiemail sturen met je motivatie en een gedicht. Ik heb begrepen dat een commissie met oud-stadsdichters daaruit een keuze heeft gemaakt. Die hebben gevraagd of ik een tweede gedicht wilde insturen en daarna ben ik het geworden.”

Wat voor ‘soort’ dichter ben jij?
„Zelf hou ik niet zo van hele ingewikkelde gedichten in die zin dat ik als lezer niet meteen begrijp wat er staat. Ik ben direct, duidelijk, ik hou van rijm en ik vind dat een gedicht van een stadsdichter een beetje verhalend en vooral herkenbaar moet zijn. Uiteindelijk ben je er als stadsdichter voor iedereen en daarom moet iedereen het ook kunnen begrijpen.”

Heb je al concrete plannen?
„Eerlijk gezegd weet ik nog niet precies wat de gemeente van mij verwacht. Ik vind wel dat mijn gedichten een beeld moeten geven van de gemeente Dronten. En ik wil dingen uitzoeken en aan de hand van achtergrondinformatie gedichten maken.”

Zijn er bepaalde momenten of gebeurtenissen waarover je wilt dichten?
„Ik neem aan dat een gebeurtenis als 4 mei een logisch moment is. En ik ga er een beetje van uit dat de gemeente mij momenten aanreikt. Maar dat gesprek is nog niet geweest, het is allemaal heel pril. Ik weet dat ik het geworden ben, dat is het eigelijk.”

Zie je jezelf als promotor van de gemeente? Of ga je ook prikkelen en kritisch zijn?
„In eerste instantie zie ik mezelf vooral als promotor. We hebben natuurlijk een hartstikke mooie gemeente, dat is gewoon zo!”

Wanneer gaan we voor het eerst wat van jou horen of lezen?
„Het is de bedoeling dat ik in september officieel word aangesteld. En dan hoop ik dat er zo snel mogelijk een gelegenheid is om iets te mogen schrijven. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in!”

Als het aan jou ligt, waar gaat jouw eerste gedicht dan over?
„Dan denk ik aan het gevoel dat ik heb bij de gemeente Dronten. Ik vind het heel prettig dat het hier zo groen is. Ik hou erg van het dorpse karakter, maar ook dat het groot genoeg is dat je hier alles hebt. Zoals goed onderwijs, een leuk centrum, heel veel bedrijvigheid en landbouw. Het is enormdivers en je zit heel centraal in Nederland, alles is bijna met een uurtje te rijden. Ik zou hier ook nooit weg willen, ik voel me hier echt op m’n gemak. Het is prettig dat het met al z’n faciliteiten bijna stads is, maar tegelijkertijd aanvoelt als een gemoedelijk dorp.”

Voormalige stadsdichters Dronten