Raadsleden en vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Biddinghuizen en Swifterbant.
Raadsleden en vertegenwoordigers van Dorpsbelangen Biddinghuizen en Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Gedeputeerde laat zich niet zien bij OV-protest: „Als je echt ballen hebt…”

Algemeen

LELYSTAD - De honderden handtekeningen van Dorpsbelangen Biddinghuizen en Swifterbant over de kaalslag in het openbaar vervoer werden vanmiddag in het Provinciehuis in ontvangst genomen door twee Statenleden. De verantwoordelijke gedeputeerde Jan de Reus was afwezig, tot teleurstelling van de naar Lelystad afgereisde Drontenaren. „Volgens mij vindt hij het een beetje eng”, concludeert Peter Duvekot.

De handtekeningen werden overhandigd door de beide verenigingen van Dorpsbelangen. Vanuit Dronten waren vertegenwoordigers van vrijwel alle gemeenteraadsfracties met een bus naar het Provinciehuis gekomen om hen te steunen. Ook waren er enkele individuele actievoerders van de FNV en SP.

Onder een steen

SP-raadslid Peter Duvekot had de bus geregeld. „Ik hoopte dat de gedeputeerde er ook zou zijn”, vertelt hij, „In de wandelgangen heb ik begrepen dat hij er niet van had gehoord. Ik denk dat hij dan onder een steen heeft geleefd. Als je een beetje op de hoogte bent van wat er leeft in de provincie, dan weet je dat deze actie op stapel staat.”

„Als ik me in hem probeer te verplaatsen, dan vindt hij het misschien een beetje eng omdat opeens heel veel bewoners van Biddinghuizen en Swifterbant laten horen dat ze dit wel heel vervelend en erg vinden”, vervolgt Duvekot. Hij betreurt het dat De Reus er niet is: „Bewoners hebben de moeite genomen een petitie te starten en naar het provinciehuis te komen. Als je als bestuurder echt ballen hebt sta je inwoners van de dorpen gewoon te woord.”

Plannen afgezwakt

Na zijn eerste voorstellen voor het saneren van het OV in de gemeente Dronten, heeft Jan de Reus zijn plannen inmiddels enigszins afgezwakt. Volgens Statenlid Bas de Reus (GroenLinks) is dit mede te danken aan de druk vanuit de dorpen.

Een woordvoerster van de gedeputeerde stelt tegenover DeDrontenaar.nl dat de situatie voor Dronten verbetert, maar dat plannen voor Biddinghuizen en Swifterbant ongewijzigd zijn. Voor de politici is dat nog niet helemaal duidelijk.

Tiko Smetsers van D66, één van de Statenleden die de petities in ontvangst nam, gaat daarom vandaag tijdens de Statenvergadering vragen stellen over wat de wijzigingen precies inhouden: „Om dat helemaal helder te krijgen.”

Wollige taal

„Het is vrij wollige taal”, zegt Duvekot over de aangepaste voorstellen, „Volgens mij is het alleen uitstel van executie. In september komt het opnieuw op de agenda van Provinciale Staten. Dan hoop ik dat de plannen een stuk gematigder zijn dan ze in eerste instantie gepresenteerd zijn. Is dat niet zo, dan staan we hier weer. En dan met meer mensen!”

Smetsers is blij met de actie vanuit Dronten: „Ik denk dat het goed is dat mensen het laten horen als ze iets belangrijk vinden. Ook voor D66 en ik denk eigenlijk voor een meerderheid in de Staten is openbaar vervoer een belangrijke randvoorwaarde.”

D66 en GroenLinks hadden op basis van de ‘oude’ voorstellen al een tegenvoorstel in voorbereiding. Tiko Smetsers vindt dat de bezuinigingen sowieso niet moeten doorgaan: „Als je ziet wat het financieel oplevert, dat vind ik het niet waard om het OV op deze manier te raken.”

Leefbaarheid

De vertegenwoordigers van de beide verenigingen van Dorpsbelangen benadrukten bij de protestactie nog een keer het belang van een goede busverbinding voor de dorpen. „Wij willen de leefbaarheid in ons dorp op peil houden, dat is voor ons het allerbelangrijkste”, zegt bestuurslid Wilma de Vries uit Biddinghuizen, „Als we een mooi dorp willen, moeten we ook bereikbaar zijn.”

„Voorzieningen als middelbare scholen en een ziekenhuis hebben we niet bij ons in het dorp”, vult secretaris Gesly Slomp aan, „Dus het is superbelangrijk dat het openbaar vervoer gewoon goed is.” 

Ook in verband met de geplande uitbreiding van de gemeente Dronten vinden ze de bus van belang: „We kunnen wel huizen bouwen, maar mensen gaan er alleen wonen als er genoeg voorzieningen zijn.”

Kaalslag OV

.


Burgemeester Jean Paul Gebben arriveert bij het Provinciehuis. (foto: ©maartenheijenk.nl)


Burgemeester Gebben, twee FNV’ers en zes gemeenteraadsleden. (foto: ©maartenheijenk.nl)


Protesten van de ‘Loesje’ van Biddinghuizen. (foto: ©maartenheijenk.nl)


V.l.n.r.: Bas de Reus (Statenlid GroenLinks), Tiko Smetsers (Statenlid D66), Gesly Slomp, Wilma de Vries (beiden Dorpsbelangen Biddinghuizen) en Sandra Nobel (Dorpsbelangen Swifterbant). (foto: ©maartenheijenk.nl)

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 9 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 9 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 10 uur geleden