Ramzalig jaar voor de efenementenbranche.
Ramzalig jaar voor de efenementenbranche. Defqon.1

Vrijetijdssector in Dronten: Rampzalig voor de een, meer bezoekers voor de ander

Algemeen

DRONTEN - Corona heeft in de gemeente Dronten voor de vrijetijdseconomie een wisselend beeld opgeleverd. De evenementenbranche en de zakelijke branche krijgen het zwaar te verduren. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe kansen voor Dronten door meer aandacht voor recreëren in eigen land, voor buitenrecreatie en voor waterrecreatie.

Dit schrijft het bureau Buiten uit Utrecht in een rapport over de gevolgen van corona op de economie in Dronten. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Rampzalig

Volgens deze coronascan was vorig jaar de zakelijke markt vrijwel ingestort en beleefde de evenementenbranche een rampzalig jaar. „Grote trekker Walibi had ook last van corona, maar kon dankzij een goede zomer en hoge bestedingen van gasten het verlies relatief beperkt houden.” Bij de kleinere bedrijven hadden indoorattracties het een stuk slechter moeilijker dan de outdoorattracties.

Daar stond tegenover dat vakantieparken en campings in Dronten een goede zomer draaiden: „De gemeente Dronten heeft het afgelopen jaar, ondanks het uitblijven van de evenementen, veel meer bezoekers ontvangen dan normaliter.” Overigens maakte dat maakte de verliezen van de eerste coronamaanden niet altijd goed. Ook liepen de boekingen bij veel B&B’s en groepsaccommodaties terug en bleef de Duitse toerist in veel gevallen thuis.

Perspectief

In een vooruitblik schrijven de onderzoekers dat veel Nederlanders reisbestemmingen het eigen land, inclusief Flevoland, herontdekken en dat de vraag naar buitenrecreatie toeneemt. Ook zijn diverse vormen van waterrecreatie meer in trek geraakt. Dit alles biedt volgens het rapport perspectief voor Dronten.

Het rapport adviseert de gemeente om de inzet in de vrijetijdseconomie voort te zetten: „Dronten kan daarbij nog nadrukkelijker als ‘bestemming met ruimte’ worden gepositioneerd.” Ook bieden de stranden, de waterrecreatie, de aandacht voor water- en buitenrecreatie, het toeristisch magazine en de aandacht voor recreatieve fiets- en wandelroutes volgens de coronascan kansen.

Bereikbaarheid

Samenwerking met bijvoorbeeld horecabedrijven, leisureconcepten in leegstaande panden of arrangementen aan de stranden worden als andere mogelijkheden genoemd. 

„Ga voor de verduurzaming van verblijfsaccommodaties en speel in op de groeiende markt van duurzaam (kwaliteits)toerisme”, adviseert de coronascan, „En blijf inzetten op de betere (OV-)bereikbaarheid en verbinding van attracties.”

Coronascan