Industrie en logistiek hebben in Dronten nauwelijks te lijden onder corona

Algemeen

DRONTEN - De sectoren industrie en logistiek zijn in Dronten relatief het minst hard geraakt door corona. Drie op de tien bedrijven hebben het afgelopen jaar zelfs meer omzet gemaakt. Dat schrijft het bureau Buiten uit Utrecht in een ā€˜coronascanā€™, opgesteld in opdracht van de gemeente Dronten.

In het begin van de coronacrisis hadden bedrijven problemen met de logistiek en bevoorrading, meldt het rapport over de economische effecten van corona: ā€žDaarna zijn veel van de bedrijven die traditioneel op bedrijventerreinen te vinden zijn in Dronten in staat geweest om hun productie door te zetten.ā€

Niet geraakt

ā€žEen kwart van de bedrijven in de industrie geven aan niet te zijn geraakt door de coronacrisisā€, aldus de scan, ā€žDrie op de tien zijn licht geraakt, maar evenveel bedrijven hebben het afgelopen jaar zelfs meer omzet gemaakt. Het gaat dan vooral om veel logistieke- en de ICT-bedrijven.ā€

Wel erkent bureau Buiten dat het effect van bedrijf tot bedrijf verschilt. Ondernemers die bijvoorbeeld leveren aan bedrijven op het gebied van autoā€™s en andere motorrijtuigen voelen de impact van corona wel degelijk. Dat geldt ook voor groothandels die aan de horeca leveren.

Een ander probleem voor deze sector is volgens het rapport dat veel bedrijven bezorgd zijn over het risico op besmetting op de werkvloer. Daardoor is het op peil houden van de productiecapaciteit soms lastig.

Trends

Vooruitkijkend naar de toekomst bieden voor de industrie en logistiek trends op het gebied van innovatie, digitalisering en verduurzaming kansen: ā€žHet is uiteraard aan ondernemers zelf hoe hier het beste op in te spelen.ā€ Behalve nationale en internationale maatregelen zorgt volgens de coronascan ook het gemeentelijke beleid daarbij voor ondersteuning.

Coronascan