COLUMN | Als jij dit weekeinde jouw weg afsluit, dan doe ik ‘t volgend weekeinde

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

De provincie Gelderland sloot twee maanden geleden het aquaduct Veluwemeer bij Harderwijk een heel weekeinde af. Niks mis mee, het is alleen maar fijn als ze onze verbindingen goed onderhouden. Alleen… de provincie Flevoland gooide even verderop gedurende een deel van datzelfde weekeinde een rijstrook van de Elburgerbrug dicht.

Komend weekeinde kunnen we de snelweg A6 tussen Lelystad-noord en de afrit Nagele/Urk niet gebruiken vanwege asfalteringswerkzaamheden. Niks mis mee, fijn als verbindingen er straks weer knap bij liggen. Alleen… Rijkswaterstaat meldt dat de provincie Overijssel tegelijkertijd even verderop de Hanzeweg (N307) bij Roggebot en Kampen deels afsluit.

We mailen een paar (logische?) vragen naar het provinciehuis in Zwolle. Wat voor afsluiting is er dit weekeinde precies bij Roggebot? Waarom tegelijk met de A6? Overleggen jullie dit soort afsluitingen met elkaar? „U ontvangt binnenkort een reactie”, mailt de provincie Overijssel terug. We wachten al vier dagen.

Dronten is voor de verbinding met het ‘oude land’ afhankelijk van zes bruggen, één aquaduct en een dijk. We snappen heus wel dat er af en toe een weg dicht moet vanwege onderhoud. En het is prachtig dat dit in de weekeinden gebeurt. Dat we daarvoor een stukje moeten omrijden, ach dat is niet anders.

Sluit je echter twee verbindingen tegelijkertijd af, dan creëer je een probleem. Sluit je er twee naast elkaar af (Harderwijk - Elburg of Ketelbrug - Roggebot), dan ben je niet goed bij je hoofd. 

Ter illustratie: Rijkswaterstaat adviseert dit weekeinde om via Harderwijk te rijden. Het ritje Swifterbant - Nagele (13 km) wordt dan 104 km…

Daarom een ongevraagd advies voor weg- en brugbeheerders: sla elkaars telefoonnummers op, bel even met elkaar voordat je een weg afsluit: als jij dit weekeinde jouw weg afsluit, dan doe ik het ‘t volgend weekeinde.

Voor de inwoners van de gemeente Dronten die dit weekeinde naar het noorden moeten, hebben we een stiekeme tip: de parallelweg over de Ketelbrug is wel open. Wees voorzichtig, er rijden ook fietsers.