Afbeelding
©maartenheijenk.nl

COLUMN | Wij gaan niet over het OV? Dat zullen we nog wel eens zien!

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

De OV-regio IJsselmond gaat saneren en heeft het vooral voorzien op de busverbindingen in de gemeente Dronten. Van onze acht buslijnen worden er vier geschrapt en gaan er twee het hele jaar volgens de vakantiedienstregeling rijden.

Vandaag een maand geleden schreef DeDrontenaar.nl er voor ’t eerst over. Zo langzamerhand dringt het tot iedereen door wat er staat te gebeuren. Deze krant noemde het ‘kaalslag’ en die term wordt nu alom gebezigd. Dorpsbelangen Swifterbant en Biddinghuizen startten petities, de gemeenteraad stelt vragen, politieke partijen roepen op om de petities te ondertekenen, B en W lobbyen.

Tot nu toe ondergaan we het echter nogal lijdzaam. De kern van de reacties luidt: „Doe het alsjeblieft niet!” Want de provincie gaat erover, constateerde wethouder Irene Korting.

Is dat wel zo?

De provincie en ‘Den Haag’ hebben Dronten keihard nodig, bijvoorbeeld als het gaat om de bestrijding van de woningnood. Dronten wil meewerken aan de bouw van duizenden woningen, maar heeft daar wel eisen aan verbonden. Uitbreiden gaat alleen door bij een betere bereikbaarheid en meer werkgelegenheid, stelde de gemeenteraad.

In plaats van het verbeteren van de bereikbaarheid, liggen er nu plannen om onze dorpen te isoleren voor OV-gebruikers. De gemeente Dronten kan gelaten afwachten wat het provinciebestuur beslist. Ze kan ook laten zien dat het harde eisen zijn en geen holle frasen, dat het haar menens is. Een echt statement zou zijn: als de bereikbaarheid niet verbetert, stoppen jullie de woningen maar ergens waar de zon nooit schijnt.

Eens zien wat er dán gebeurt.

Kaalslag OV