Werkzaamheden voor Windplan Blauw langs de Visvijverweg.
Werkzaamheden voor Windplan Blauw langs de Visvijverweg. ©maartenheijenk.nl

COLUMN | Achteroverleunend achter je PC de miljoenen opnieuw verdelen

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

De windplannen Groen en Blauw geven de komende jaren een dikke 21 miljoen euro aan de samenleving. Dat geld is bedoeld voor de inwoners die het ’t zwaarst voor de kiezen krijgen.

B en W hebben een voorstel gedaan: Biddinghuizen krijgt 9 miljoen, Dronten 4, Swifterbant 3 en Ketelhaven 2. Voor die verdeling hanteert het college een ingewikkelde formule voor de overlast per dorp. Volgens die berekening krijgen de inwoners van Biddinghuizen en Swifterbant het straks ongeveer even zwaar te verduren. Toch ontvangen de Biddinghuizenaren bijna drie keer zoveel geld.

Waarom? Biddinghuizen krijgt last van Windplan Groen en Swifterbant van Windplan Blauw. Groen is veel groter dan Blauw en dus komt daar meer geld vrij. Bovendien moet Swifterbant het geld met drie andere kernen delen en Biddinghuizen met twee. Is dat eerlijk?

Biddinghuizen en Swifterbant worden omgeven door windmolens van één windpark. Dronten en Ketelhaven krijgen aan de ene kant turbines van Blauw en aan de andere kant van Groen. Het maakt voor de overlast niet uit of je een windmolen van ‘groen’ in je achtertuin hebt of van ‘blauw’. Toch profiteren Dronten en Ketelhaven van twee potjes. Is dat eerlijk?

Buurtschap Ketelhaven wordt door de gemeente als onderdeel van Dronten beschouwd en niet als apart dorp. Bij de verdeling van de windplan-miljoenen wordt het villapark opeens op één lijn gezet met de drie dorpen. Zij krijgen gemiddeld bijna 10.000 euro per bungalow. Is dat eerlijk?

Handjeklap tussen de gemeentebesturen van Dronten en Lelystad heeft ertoe geleid dat Lelystad een dikke 2 miljoen krijgt, terwijl de dichtstbijzijnde windmolen op ruim 6 kilometer komt. Is dat eerlijk?

Het ene dorp krijgt miljoenen meer dan het ander, simpelweg omdat zij buurman zijn van het rijkste windpark. Waarom niet het geld van beide windplannen in één pot gooien en daarna pas verdelen? Lijkt dat niet veel eerlijker?

Windplan Blauw en Groen

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 8 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 9 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 9 uur geleden