Buurt omarmt 200 arbeidsmigranten aan Roodbeenweg, nog eens 300 is te veel

Gemeente

DRONTEN - Vereecken Fruit heeft plannen voor de huisvesting van op den duur 50 arbeidsmigranten aan de Ottolanderlaan. Een andere initiatiefnemer wil 150 mensen onderbrengen aan de Roodbeenweg 19 en 21. De buurt omarmt deze beide plannen en zet zich af tegen het voornemen van Eric Daniëls om 300 arbeidsmigranten te huisvesten aan de Roodbeenweg 17 in wat hij het ‘Europa Park’ noemt.

Daniëls ontvouwde vorige maand in DeDrontenaar.nl zijn bedoelingen voor het Europa Park. Buurtbewoners gaven aan ‘verbijsterd’ te zijn. In een brief aan B en W en de gemeenteraad uiten ze nu hun enthousiasme over de twee oudere plannen en zetten ze zich af tegen Europa Park.

„Alle plannen samen betekenen dat er 500 arbeidsmigranten gehuisvest worden, wat uiteraard niet wenselijk is op zo een klein gebied”, schrijven ze. Woordvoerder Theo Weesepoel vertelt dat ze op nummer 17 geen handtekening hebben gevraagd: „Maar verder is onze brief unaniem ondertekend door iedereen aan de Roodbeenweg, Ottolanderlaan en Rietsemalaan.”

Betrokkenheid

De buren beseffen dat er een tekort aan huisvesting is. Ze zijn daarom goed te spreken over de projecten met 50 en 150 plaatsen, vooral omdat zij vooral bouwen voor eigen personeel of voor ondernemers uit de buurt: „Zij handelen uit maatschappelijke betrokkenheid.” Ze vermoeden dat Daniëls alleen commerciële motieven heeft. 

Ook voldoen de beide kleinere initiatieven volgens de buurt aan de beleidsvisie van de gemeente en Europa Park niet. Wat ze verder belangrijk vinden: de kleinschalige projecten hebben de omgeving erbij betrokken. Na tal van gesprekken worden deze ideeën volgens de brief breed gedragen: „Dit in tegenstelling tot de plannen van Daniëls.”

Seizoensmedewerkers

De omwonenden schrijven dat bij Europa Park geen plaats zou zijn voor seizoensmedewerkers, bijvoorbeeld voor de oogst. Gevraagd naar een reactie op de brief ontkent Daniëls dat: „Ik ben ook exploitant van De Drieslag, waar volop seizoensarbeiders worden gehuisvest.” 

De buurtbewoners vinden dat kleinschaliger projecten beter passen bij het agrarische karakter van de omgeving en tot weinig woon-werkverkeer leiden. Bovendien vinden ze het fijn dat deze initiatiefnemers zelf in de buurt wonen en werken: „Ze zijn direct betrokken en aanspreekbaar.”

Bedrijventerreinen

„Wij zijn van mening dat wij onze verantwoording nemen als het gaat om huisvesting van eigen arbeidsmigranten”, meldt de omgeving, „Als andere werkgevers - bijvoorbeeld op industrieterreinen - dit ook doen, dan kunnen we samen en in goede harmonie voor huisvesting van arbeidsmigranten zorgdragen.”

Eric Daniëls vindt het merkwaardig dat hij steeds maar naar industrieterreinen wordt verwezen: „Het beleid van de gemeente Dronten staat huisvesting op bedrijventerreinen helemaal niet toe.”

Slaat nergens op

Daniëls en Vereecken hebben al aanvragen ingediend bij de gemeente, de derde initiatiefnemer nog niet. Maakt het dat niet lastig om hem een vergunning te geven en Europa Park niet? 

„De anderen zijn er al sinds 2020 mee bezig”, antwoordt Weesepoel, „Zij zijn door de gemeente verplicht om te overleggen met de buurt. Daniëls dient gewoon een aanvraag in, zonder participatie. Dat slaat helemaal nergens op.”

Roodbeenweg

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 10 uur geleden