Eric Daniëls
Eric Daniëls ©maartenheijenk.nl - archieffoto

Plannen van Eric Daniëls voor huisvesting 268 arbeidsmigranten aan Roodbeenweg

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten publiceerde vandaag twee aanvragen voor het huisvesten van in totaal 268 arbeidsmigranten aan de Roodbeenweg 17. Het gaat om een erf in het buitengebied ten zuidwesten van Dronten, op bijna vier kilometer van de bebouwde kom. De aanvraag is ingediend door Eric Daniëls uit Dronten.

Aan de Roodbeenweg 17 was tot enkele jaren geleden de zorgboerderij van stichting Enjoy-It gevestigd. Aanvrager Eric Daniëls wil er circa 50 arbeidsmigranten huisvesten in de bestaande bouw, ongeveer 30 in tijdelijke huisvesting en een kleine 200 in nieuwbouw. Daarbij denkt de initiatiefnemer aan een soort bouw, vergelijkbaar met het ‘Polendorp’ aan de Visvijverweg bij Swifterbant.

Persoonlijk initiatief

Eric en broer Martin Daniëls zijn eigenaren van AMH Flevoland. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor de arbeidsmigrantenhuisvesting op de campus en voorheen ook voor De Morinel in Dronten. Het nieuwe plan voor de Roodbeenweg is een persoonlijk initiatief van Eric Daniëls en zijn echtgenote.

Daniëls heeft vorige week een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Dronten. „Voor zover ik het kan beoordelen staat de gemeente er positief in. Want er moet natuurlijk wat gebeuren in Dronten”, zegt hij, „Er is een heel groot tekort aan huisvesting van arbeidsmigranten en het heeft te lang geduurd voordat de gemeente daarvoor een beleid vaststelde.”

Omwonenden

De ondernemer heeft de omwonenden inmiddels geïnformeerd. Het leidde tot ‘de gebruikelijke reacties’: sommigen onderstrepen de behoefte aan deze huisvesting, anderen zijn bang voor de aantasting van hun omgeving.

De huisvesting gaat volgens de initiatiefnemer volledig voldoen aan de richtlijnen van de gemeente Dronten. Hij was vorige maand één van de ondertekenaars van het manifest, waarin gemeente, vakbond, werkgevers, huisvesters en uitzendbureaus zich vastlegden aan regels voor goede woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten.

Niet op korte termijn

Omdat het bestemmingsplan herzien moet worden, kan de huisvesting niet op korte termijn worden gerealiseerd. Eric Daniëls vertelt dat hij nog geen exacte planning heeft voor het begin van de bouw en de ingebruikname: „Dat is afhankelijk van heel veel factoren.”

Roodbeenweg

.