Henk Slump, Tom Dekker, Paul Hetsen en Joop Weenk zijn er klaar voor.
Henk Slump, Tom Dekker, Paul Hetsen en Joop Weenk zijn er klaar voor. eigen foto

Dronten loopt warm voor Oktoberfest: „De mensen snakken naar een feestje”

Algemeen


DRONTEN - „Er is al zó veel niet doorgegaan, de mensen snakken naar een feestje.” Joop Weenk is één van de mannen achter het Oktoberfest op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober op het Meerpaalplein. Er is beide avonden ruimte voor 2.500 mensen. De organisatie rekent op twee keer een volle tent.

Hoe kan dat nou? Joop Weenk is toch helemaal geen bierliefhebber? „Klopt, ik drink geen bier”, lacht hij, „Maar daar gáát het ook helemaal niet om. Het gaat om mensen bij elkaar brengen, gezelligheid, een ontspannen sfeer, lekkere muziek. Gewoon een leuke avond.”

„Het wordt een feest zoals dat bekend is uit Duitsland: met lange biertafels”, legt de ondernemer uit, „We stellen het op prijs als je verkleed komt, maar het hóeft niet.”

Wat leuks in Dronten

Het idee voor een feest ontstond tijdens de wekelijkse ontmoeting van drie Dronter ondernemers: Paul Hetsen, Tom Dekker en Joop Weenk. Zij constateerden dat de Meerpaaldagen voor de tweede keer waren afgelast en vonden dat er toch wat leuks moest gebeuren in Dronten. „En onze gedachte was: in oktober is corona al lang voorbij.”

Ze zochten een grote ruimte en dachten meteen aan de leegstaande schaatshal. Bij Leisure World bleek hun idee niet uitvoerbaar, want de ijshal wordt momenteel als opslagruimte gebruikt. 

Gemêleerd gezelschap

Toch liet het drietal het plan niet los. Ze gingen te rade bij collega-ondernemer Henk Slump, die als cateraar de evenementenbranche als geen ander kent. Slump vertelde van zijn betrokkenheid bij de oktoberfeesten in Groningen en Den Bosch. Dat zijn feesten voor een gemêleerd gezelschap, feesten die ook bij studenten in trek zijn.

Gezamenlijk zagen zij mogelijkheden om ook in Dronten zo’n evenement te organiseren, onder andere vanwege de aanwezigheid van de Aeres Hogeschool. „We zijn naar de gemeente gegaan en ook die waren positief”, vertelt Weenk.

Meerpaalplein

Martijn Verbeek van de Stichting Oktoberfest is de organisator in Den Bosch en Dronten. Hij zag het zitten om zijn concept ook in Dronten uit te rollen. En dus trekt zijn karavaan na weekeinden in Groningen en Den Bosch op 29 en 30 oktober naar het Meerpaalplein.

Er komt een tent ongeveer half zo groot als die van de Meerpaaldagen. Joop Weenk: „Of we die 2.500 mensen per avond gaan halen? Ik weet het niet. Het is de eerste keer, dus we hebben geen vergelijkingsmateriaal. Maar de voorverkoop is inmiddels begonnen en ik ben niet ontevreden. De kans is groot dat we in ieder geval op zaterdag uitverkocht zijn.”

Rijdende trein

Weenk stopte enkele jaren geleden als voorzitter van de Meerpaaldagen vanwege de hoeveelheid werk. Hoe is dat te rijmen met zijn betrokkenheid bij dit Oktoberfest? „We zochten wat simpels”, antwoordt hij, „Dit is een rijdende trein, waar we zo in kunnen stappen. We hoeven geen draaiboeken enzo te maken.”

„De Meerpaaldagen was voor mij zo’n beetje een halve baan erbij. Hier is ons netwerk eigenlijk onze enige inbreng. We doen wat promotie, proberen mensen te enthousiasmeren.” 

Hij constateert dat het weinig moeite kost om de Drontenaren er warm voor te maken. „Je zag het aan de Grand Prix in Zandvoort: de mensen zijn eraan toe. Het enige dat nodig is zijn wat mensen die zeggen: laten we iets organiseren.”

Oktoberfest

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.