Drummer Jeroen Elsenga van Suit-Up op het Meerpaalplein
Drummer Jeroen Elsenga van Suit-Up op het Meerpaalplein ©maartenheijenk.nl

Suit-Up kijkt uit naar volle feesttenten: „Daar snakken we écht naar!”

Cultuur

DRONTEN - Grote optredens zitten er al anderhalf jaar niet in. Toch heeft coverband Suit-Up uit Dronten niet stilgezeten. De band werkte aan nieuw repertoire, nam een video op, deed het één en ander op de social media en er waren optredens vanaf een kar. „Maar we missen die mensen vooraan”, zegt drummer Jeroen Elsenga, „We snakken naar het echte werk. Daar snakken we écht naar!”

Zaterdag stond Suit-Up voor de derde keer op de Meerpaaldagen. In 2018 en 2019 gebeurde dat in een bomvolle tent. Deze keer was het op een kar in de open lucht voor een handjevol deelnemers aan de autopuzzeltocht en wat toevallige voorbijgangers.

Toch is Elsenga blij dat de organisatie van de Meerpaaldagen weer aan hen gedacht heeft, ook al staat er deze keer geen kolkende dansende en meezingende massa. „Ik vind dit geweldig, echt waar! Het is fijn dat er weer wat kan.”

Meer dan duizend man

Suit-Up had gehoopt dat het kabinet deze maand de beperkingen zou opheffen. „Er stonden negen optredens gepland en in september al een stuk of zes. Maar we hebben in augustus nog maar één keer gespeeld en ik hoor net dat er voor september ook alweer optredens geannuleerd zijn. Dat zijn bruiloften, maar dan heb je het ook over feesttenten overal in het land met meer dan duizend man.”

Zelf hoeft Jeroen Elsenga er niet van te eten en ook voor de overige bandleden is Suit-Up niet de belangrijkste broodwinning: „Maar sommige mensen in de band zitten wel in de muziek of werken in de evenementen. Dus die hebben het echt wel moeilijk.”

Moeilijk…

Heeft Jeroen begrip voor alle maatregelen? „Moeilijk…”, antwoordt hij, „Moeilijk…” Hij zegt er weinig: „Maar wat wel zeker is: het is balen, méér dan balen. Ik begrijp best dat organisatoren zich genoodzaakt zien om optredens te cancelen, maar het is alsnog balen.”

Vorig jaar zomer deed Suit-Up een terrastour: „We huurden een kar, stekker erin, klep omhoog en daar stond opeens een band. We hebben dat bij Moelies gedaan en ook bij boerderijen en bij feesten bij mensen thuis. Echt hartstikke leuk om te doen en dat werd heel leuk ontvangen. Maar nogmaals: we snakken naar het echte werk.”

Het eerste grote optreden waar Suit-Up naar uitkijkt staat gepland op zaterdag 18 september. Dan is in Eindhoven het jaarlijkse bevrijdingsfeest op het 18 Septemberplein. „Daar verwachten ze 3.500 man”, zegt de drummer hoopvol, „Ik hoop dat het doorgaat. Maar ik hou m’n hart vast.”

Meerpaaldagen

.


Foto’s: ©maartenheijenk.nl