Het ontwerp van de nieuwe brug tussen het Wisentbos en het Lage Vaartbos.
Het ontwerp van de nieuwe brug tussen het Wisentbos en het Lage Vaartbos. stichting Participatie Wisentbos

Brug tussen twee bossen staat bovenaan verlanglijstje van stichting Wisentbos

Algemeen

DRONTEN - „Het is een langgekoesterde wens, zowel van onze stichting als van onze samenwerkingspartners.” Dat vertelt voorzitter Stefan Sterkenburg van de stichting Participatie Wisentbos over de wens van een brug tussen het Wisentbos en het Lage Vaart- of Zeeltbos in Dronten.

Waarom vindt de stichting die brug zo belangrijk? Sterkenburg antwoordt dat het Wisentbos jaarlijks ruim 100.000 bezoeken telt „De druk op het huidige Wisentbos is heel erg groot en die druk neemt toe door de groei van Dronten.”

Volgens de voorzitter staan de natuurwaarden in het Wisentbos onder druk: „Het is daardoor voor Staatsbosbeheer lastig om medewerking te verlenen aan uitbreiding van recreatieve voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een fitnessparcours of een speelplek voor kinderen. Door uitbreiding van het gebied kunnen we de gebruiksmogelijkheden van het bos optimaliseren en de natuurwaarden behouden.”

Stand van zaken

Er wordt al lang over gepraat. Wat is de stand van zaken? „Op zich ligt er een basis om die brug te realiseren”, reageert Stefan Sterkenburg, „We hebben een startdocument opgesteld samen met provincie, gemeente, waterschap en Staatsbosbeheer.”

„Dat die beide bossen aan elkaar verbonden moeten worden, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. De wijze waarom dat moet gebeuren, is nog onderwerp van discussie. Dat is natuurlijk heel complex, want wie gaat het betalen, wie wordt er verantwoordelijk voor onderhoud en beheer?”

Over hoe de brug er moet uitzien, bestaan inmiddels verregaande ideeën. De initiatiefnemers spreken over een ‘tweede-levenbrug’: „Dat is een brug die elders vandaan komt. Dat soort brugdelen wordt ook op het Floriadeterrein gebruikt. Zo’n brug is interessant vanwege aspecten van duurzaamheid en circulariteit.”

Nieuwe bossen bij Dronten

De provincie heeft plannen voor nieuwe bossen en noemt de zuidkant van Dronten als zoekgebied. Sterkenburg vertelt daarover: „Er ligt een zoekgebied in de omgeving van Dronten, maar de besluitvorming daarover is nog lang niet aan de orde. Er is nog geen enkele duidelijkheid of zekerheid of het gaat gebeuren, wanneer het gaat gebeuren en waar het gaat gebeuren.”

Hij erkent wel dat de brug extra interessant wordt, áls er op de plek van de zoekgebieden inderdaad bos komt: „Dan krijg je allerlei ecologische gebieden die je met elkaar verbindt. Vandaar dat de provincie betrokken is bij het zoeken naar mogelijkheden om het Wisentbos en het Lage Vaartbos met elkaar te verbinden. De provincie heeft ook financiële steun gegeven voor het opstellen van het startdocument.”

Burendag

Komende zondag nodigt de stichting Participatie Wisentbos de inwoners van Dronten tussen 12 en 17 uur uit in het kader van nationale Burendag. Er zijn tal van activiteiten en onder het genot van een kop koffie kunnen de Drontenaren in gesprek met het stichtingsbestuur, onder andere over de nieuwe brug.

Wisentbos

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.