Sinterklaas in Swifterbant
Sinterklaas in Swifterbant ©maartenheijenk.nl

Organisaties drie Sinterklaasintochten wachten op groen licht gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - Als het aan de evenementenstichtingen STADronten, De IJsvogel en De Klokbeker ligt, gaan de Sinterklaasintochten in de drie dorpen van de gemeente Dronten door. Een controle van QR-codes zien ze geen van drieën zitten en dus lijkt het overal een uitgebreide optocht te worden. Het laatste woord is aan de gemeente Dronten.

Vorig jaar werden de intochten afgelast vanwege corona en organiseerden de dorpen een digitaal alternatief. Dit jaar zijn de coronaregels minder streng, maar is de Sinterklaasintocht in Lelystad bijvoorbeeld al afgelast. Daar zag de gemeente het evenement niet als ‘doorstroomevenement’ en wenste de organisatie geen QR-codes te controleren. In de gemeente Dronten hopen de organisaties wel een vergunning te krijgen.

Biddinghuizen

Voorzitter Jan Schuurhuis van stichting De IJsvogel vertelt dat de intocht in Biddinghuizen gepland staat voor zaterdag 13 november: „Maar we weten het nog niet helemaal zeker. Het ligt eraan wat de gemeente Dronten beslist.”

„Wij gaan in ieder geval geen QR-codes controleren. Als er drie kleine kindertjes staan en de vader heeft geen QR-code, dan kun je het niet maken om die kinderen weg te sturen. Dat vinden wij geen optie.”

„Onze hoop is gevestigd op een optocht-achtig iets”, vervolgt Schuurhuis, „Misschien is er iets meer mogelijk. Daarover zijn we in gesprek met de afdeling vergunningen van de gemeente en daarover is nog geen beslissing genomen.” 

Dronten

„Het gaat in ieder geval door op zaterdag 20 november. Er kómt een Sinterklaas en hij kómt in het centrum, dat is honderd procent zeker”, zegt Mireille Schadee van STADronten.

De intocht is wel anders dan anders. „We mogen geen ophoping van mensen organiseren. Dus een podium waar alle kinderen omheen staan, dat wordt lastig.”

In plaats daarvan wordt het in Dronten een doorstroomevenement: „De vergunning is nog niet verleend door de gemeente, maar we gaan ervan uit dat het allemaal goed komt. Waarschijnlijk gaat hij een rondje door het centrum lopen.”

Swifterbant

Stichting De Klokbeker in Swifterbant bestaat momenteel uit slechts twee bestuursleden. „Het is lastig om in de coronaperiode nieuwe mensen te vinden”, legt Marian de Munnik uit, „We hebben echt een leuk evenement nodig om de mensen weer enthousiast te kunnen maken.”

Wat De Munnik betreft wordt het eerstvolgende leuke evenement de Sinterklaasintocht op zaterdag 13 november. „Wij willen het héél graag laten doorgaan”, vertelt ze. Door alle onzekerheden is de vergunningaanvraag eigenlijk wat te laat op de bus gedaan. De Klokbeker hoopt op clementie van de gemeente.

„Ons idee is om het als doorstroomevenement te organiseren, waardoor je geen QR-code nodig hebt”, aldus Marian de Munnik, „We zitten eraan te denken om de route door het dorp wat uit te breiden.”

Zwarte piet

 Havenplein
Alpina (voorheen Sinke) naar Havenplein: "Centraal gelegen locatie" 18 uur geleden
Afbeelding
Nikki Boon breekt schoolrecords tijdens meerkamp in de VS (11 foto's) 18 uur geleden
Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 19 uur geleden