Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Verdubbeling van Lelystad betekent niet dat Dronten minder snel hoeft te groeien

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Lelystad heeft plannen voor een verdubbeling van de provinciehoofdstad. Deze extra groei heeft geen consequenties voor de groei-ambities van Dronten. Het is nog steeds de bedoeling dat Dronten de komende jaren met minimaal 5.000 en maximaal 15.000 woningen groeit.

Dit schrijft de provincie Flevoland in een ‘routekaart’ voor de groei van de provincie in de komende jaren. Dit stappenplan is opgesteld in nauwe afstemming met de gemeenten Dronten, Lelystad en Almere.

De Tweede Kamer ziet mogelijkheden om 100.000 extra woningen te bouwen in Flevoland. Dronten moet daar een forse bijdrage aan leveren. De gemeenteraad van Dronten sprak uit te willen groeien naar 65- à 75-duizend inwoners.

Dronten en Lelystad samen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de gemeenten Dronten en Lelystad samen 20- tot 30-duizend extra woningen zouden bouwen. Daarvan moesten er ongeveer 15-duizend in Lelystad komen en de rest in Dronten. 

Inmiddels koos Lelystad voor een verdubbeling. Dat betekent 40-duizend extra huizen in plaats van de geplande 15-duizend. „Dit gaat niet ten koste van het aantal woningen in andere gemeenten”, meldt de routekaart van de provincie. Het betekent dat het aantal extra te bouwen woningen in Flevoland niet 100-duizend wordt, maar 130-duizend.

Nog niet vastleggen

B en W van Dronten schrijven in een toelichting bij de routekaart, dat Dronten zich nog niet vastlegt op aantallen woningen. De gemeente wil de toekomstige groei bekijken in samenhang met andere aspecten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over de voorzieningen, bereikbaarheid, werkgelegenheid en de ontwikkeling van natuur en landschap.

Ook laat de gemeente eerst de bevolking haar zegje doen. Dat gebeurt volgens de routekaart eind dit jaar en begin 2022.

Honderdduizend woningen