Arend Jan Poelarends
Arend Jan Poelarends St Jansdal

Advies St Jansdal: Wacht nog even met afsluiten zorgverzekering voor 2022

Algemeen

HARDERWIJK - St Jansdal adviseert de inwoners om nog even te wachten met het afsluiten van een zorgverzekering. Het ziekenhuis heeft met nog geen enkele zorgverzekeraar een contract voor 2022 getekend. St Jansdal en de verzekeraars zijn er nog niet uit voor wat betreft de betaling van de patiëntenzorg. Met name met Menzis en ASR is er verschil van mening.

Ziekenhuis St Jansdal heeft de zorgverzekeraars gevraagd om uiterlijk maandag 6 december een laatste voorstel te doen. Tegelijkertijd start het ziekenhuis vandaag een publiciteitsoffensief.

Na 6 december maakt St Jansdal de balans op. De verzekerden krijgen dan te horen wat er met hun zorgverzekeraar is afgesproken: „Hiermee kunnen zij dan bij de keuze voor een zorgverzekering rekening houden.”

Krimp van ziekenhuis

„De meeste verzekeraars zetten tijdens de onderhandelingen in op het leveren van aanzienlijk minder patiëntenzorg en krimp van het ziekenhuis in 2022”, schrijft St Jansdal in een persbericht.

„Wij herkennen niet het idee van deze verzekeraars dat er teveel of overbodige zorg wordt geleverd. Het is juist nu belangrijk dat het ziekenhuis kan blijven investeren en daarvoor is een goede financiële afspraak nodig.”

Onacceptabel

Arend Jan Poelarends van de raad van bestuur: „Wij leveren passende zorg die verzekerden nodig hebben. Het ziekenhuis vindt het onacceptabel dat het zorgaanbod minder zou moeten worden. Flevoland heeft roerige jaren gekend. Zeker daar is stabiliteit nu zo belangrijk en kan krimp niet aan de orde zijn.”

Driekwart van de patiënten van St Jansdal is verzekerd bij Zilveren Kruis en VGZ. „Wij verwachten dat de constructieve besprekingen met Zilveren Kruis snel tot een contract zullen leiden. De gesprekken met VGZ kosten veel tijd. Andere zorgverzekeraars, waaronder Menzis en ASR, zetten met hun meest recente voorstel in op afbouw van het zorgaanbod.”

Onzekerheid

„In deze fase, waarin alle ogen gericht zijn op de ziekenhuizen, wil het St Jansdal stabiliteit kunnen bieden aan de regio, maar ook aan de medewerkers”, aldus het persbericht, „Met zoveel onzekerheid over de financiële toekomst is dat niet mogelijk.”

Het ziekenhuis verwacht nu uiterlijk maandag 6 december een ‘realistisch en laatste voorstel van de zorgverzekeraars’.