Afbeelding
stichting Geschiedschrijving

Polderleven in Beeld | Het Ontariobos

Algemeen

(door Frits Schmidt)

De Noordoostpolder is anders dan Oost-Flevoland grotendeels met de schop aangelegd. In de Flevopolder namen machines het handwerk over. 

Hier is een boomplantmachine actief. Er is iets merkwaardigs met deze foto aan de hand. We zien geen werkvolk, maar keurig geklede heren en zelfs een enkele dame. Ze behoorden tot een groep van bijna twintig uit Canada afkomstige leden van de Ontario Horticultural Organisation.

We zien een aantal van hen hier bezig met het planten van de eerste bomen van het uit 2000 bomen bestaande Ontariobos. Daarvoor hadden zij zich in mei 1958 naar Roggebotsluis begeven.

De plek waar de plechtigheid plaatsvond werd door een Canadese en een Nederlandse vlag gemarkeerd. Ze lag rechts van de toen nog in aanleg zijnde weg van Kampen naar Dronten. Hier moest het eerste bos van Flevoland verschijnen. 

De boompjes ā€“ een Canadese gift ā€“ waren per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Vele kranten stuurden een verslaggever of fotograaf naar de jonge polder om van het gebeuren verslag te doen.

Opvallend is dat het planten van de jonge bomen al op donderdag 1 mei geschiedde. Terwijl pas de volgende dag in bijzijn van de Canadese ambassadeur in Den Haag de officiƫle overdracht aan de toenmalige minister van landbouw Anne Vondeling plaatsvond.

Polderleven in Beeld

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.