Afbeelding
Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De monumentale ceder aan de Lunaweg

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Tegen de tijd dat u dit leest is Sinterklaas alweer vertrokken en gaan we richting Kerst. Met natuurlijk de kerstboom. Het gebruik om met Kerst een kerstboom te zetten komt uit Duitsland. De eerste beschrijving van een kerstboom komt uit 1605, toen bij een Lutherse kerk een spar versierd werd met papieren roosjes en suikerkransjes. 

Pas in 1840, toen de Engelse koningin Victoria met de Duitse prins Albert trouwde, en prins Albert de kerstboom introduceerde aan het hof, werd de kerstboom een Europese traditie.

Omdat de gemeente Dronten pas na Sinterklaas de kerstbomen plaatst, is het mij de afgelopen jaren niet gelukt om één van die kerstbomen hier te beschrijven. Maar gelukkig kunnen we in Dronten het hele jaar door genieten van een prachtige ‘kerstboom’. Op de hoek van de Lunaweg staat in een particuliere tuin, een ceder die er uitziet als een hele grote kerstboom.

In maart 2020 zijn door een storm grote takken uitgebroken. Gelukkig is de boom daarna weer mooi in vorm gesnoeid. Deze boom is ook bijzonder omdat hij staat op de plaats waar vroeger een markering stond. Vliegtuigen die de polder met riet inzaaiden, konden zich op deze markering oriënteren.

Een boompje opzetten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.