Gerard Kok - Rabobank
Gerard Kok - Rabobank screenshot videonotulen

Huren in Dronten lopen op tot 1.500 euro: „Niet eens grote vrijstaande woningen”

Algemeen

DRONTEN - Op het gebied van huurwoningen is er in Dronten een enorm tekort aan huizen in het middensegment, met huurprijzen van 750 tot 1.200 euro per maand. „De situatie in Dronten is ronduit zorgwekkend”, zegt Rabobank-directeur Gerard Kok.

Kok sprak vorige week met de gemeenteraad over de woningmarkt in Dronten. De NVM-makelaars zijn het met de bankdirecteur eens. Makelaar Bart Wijnands: „Tegenwoordig verhuren we woningen voor 1.400 en 1.500 euro. En dat zijn niet eens grote vrijstaande woningen.”

Waarom koop je niet?

„Boven 1.200 euro, wat is dat voor doelgroep?”, wilde PvdA-raadslid Suzanne Stoop, „Als je zoveel geld kunt besteden aan huur, waarom koop je dan niet?”

Gerard Kok antwoordde dat het vaak mensen zijn met tijdelijke contracten. Zij kunnen volgens hem geen hypotheek krijgen en gaan dan huren omdat ze het makkelijk kunnen betalen. Ook ZZP’ers met een sterk wisselend inkomen krijgen vaak een koopwoning niet gefinancierd.

Bart Wijnands voegde eraan toe dat inwoners ook huren vanwege een scheiding of omdat ze een nieuw huis laten bouwen en een periode moeten overbruggen. Door de verkoop van hun woning hebben zij een behoorlijke buffer en kunnen ze een flinke huurprijs betalen.

Schreeuwend tekort

De makelaar merkte op dat er ook in de prijsklasse onder de 750 euro een grote schaarste is aan woningen: „OFW heeft een enorme wachtrij. Vraag het maar aan Noek Pouw (directeur OFW - red.): er is een schreeuwend tekort aan sociale huurwoningen en er is een hard oplopende wachtlijst.”

CDA-gemeenteraadslid Willemien Wever vroeg zich af hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat het tekort aan OFW-woningen kan worden aangevuld: „Moeten we bij nieuwe bestemmingen toe naar een minimum percentage sociale huurwoningen?”

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op onsYouTube-kanaal.