Bram Leeuw aan het werk in zijn atelier.
Bram Leeuw aan het werk in zijn atelier. Sandra Gordijn

Kunstcollectief Dronten | Duizendpoot Bram Leeuw: „Iets moois creëren”

Algemeen

(door Tini Muller)

DRONTEN - Bram Leeuw kan z’n ei kwijt in iets maken. Hij zegt: „Ik denk na over iets wat in m’n kop zit en ga dat dan maken. Bezig zijn is gedachteloos geconcentreerd iets moois creëren. Ik voel me niet echt een kunstschilder, maar vind het fijn om bezig te zijn.”

Bram woont sinds januari 1966 in Dronten. Hij maakte de lagere school af in De Dukdalf en leerde vijf jaar lang het vak van timmerman aan de LTS in Kampen, waar hij ook metselde. Daarna kwam hij in de bouw terecht, vervulde zijn militaire dienstplicht en ging weer in de bouw werken. Toen zijn baas failliet ging, werd hij in 1977 postbode en dat is hij tot op de dag van vandaag gebleven.

Schilderles

Eind jaren tachtig kreeg hij schilderles van Ad Kuijper in ’t Paaltje, onderdeel van De Meerpaal. Daar kijkt hij met genoegen op terug. Hij herinnert zich vooral de eerste les: een prop maken van een A4’tje en dat natekenen, met de nadruk op de schaduwen in de plooien van het papier.

Ook leerde hij etsen in een zinken plaat, waarbij je de voorstelling in spiegelbeeld moet maken. Verder hield hij zich bezig met schilderen met aquarel en acryl, niet alleen bij Ad Kuijper maar ook bij Robert Borsari. 

Niet eenzijdig

Thuis schilderde hij wel, maar eerst niet zo fanatiek. Hij hield zich ook bezig met houtdraaien en ijzer en staal lassen, wat hij nog steeds af en toe doet. En van pallethout maakt hij ook van alles.

Bram is beslist niet eenzijdig, hij zit zeker niet stil. Hij laat me iets moois zien wat hij maakte van ijzerdraad. Z’n huis heeft hij zelf verbouwd, inclusief metselwerk. Ook in de meubels en het interieur zie je zijn creativiteit terug.

Bram is vooral geïnspireerd door de Haagse School, heeft er veel boeken van en leest er veel over. Luchten schilderen vindt hij een uitdaging, zoals wolken met zon er doorheen. Als voorbeeld noemt hij Reint Withaar, die schilderijen met levendige luchten en botters maakte. 

Olieverf

Momenteel krijgt Bram nog een klein beetje les van Rianne Withaar in Elburg. Schilderen met olieverf vindt hij het fijnst werken en landschappen het mooist om te doen. Daar kan hij z’n ei in kwijt.

Bram fotografeert landschappen en gebruikt die als basis voor z’n schilderijen. Een schilderij is nooit hetzelfde als de foto; de foto gooit hij weg. Hij zegt: „Ik probeer het zo goed mogelijk te doen. Maar wat is perfect? Alle verhoudingen moeten goed zijn.” Het werk van Bram Leeuw is te zien in de winkel van Kunst Collectief Dronten.

Kunstcollectief Dronten

.

Word lid van DeDrontenaar.nl

Geef je op als lid van DeDrontenaar.nl.

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.