De Hongaarse eik na Eunice.
De Hongaarse eik na Eunice. Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De eik met het slechte huwelijk

Algemeen

(door Jaco Houweling)

De afgelopen weken hebben we verschillende stormen over ons heen gehad. De één maakte meer schade dan de ander, maar de meeste bomen gingen om door storm Eunice. 

Na een storm vind ik het altijd indrukwekkend om de omgevallen of afgebroken bomen te bekijken. En dan zie je de meest opmerkelijke zaken. Zelfs als ze omgewaaid zijn kunnen bomen ons nog veel laten zien.

In het Van Veldhuizenbos is op de grote wei een prachtige Hongaarse eik omgewaaid. Deze boom stond van de zomer nog prachtig in blad en zag er supergezond uit. En toch is hij omgewaaid.

Omdat niet alle bomen makkelijk wortels maken worden er soms bomen op de onderstam van een andere boomsoort gezet. Dit heet enten. Voor de handel is het dan goedkoper en sneller om op deze manier een boomsoort te vermeerderen.

Voor fruitbomen gebeurt dit vaak, maar we doen het ook bij laanbomen. Soms wordt de verbinding tussen onderstam en de boom na een aantal jaren slecht. Dit staat bekend onder de prachtige term ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. De wortels laten los van de boom en in dit geval heeft de storm het laatste zetje gegeven. 

Bomen laten ons ook hier weer wat leren: investeer in een relatie anders breekt die bij storm af.

Een boompje opzetten

.


De eik vóór de storm. (foto: Jaco Houweling)

.

Abonneer je op DeDrontenaar.nl

Je leest dit artikel gratis. Om een journalistiek product te kunnen leveren, hebben wij echter inkomsten nodig. Voor minder dan 10 eurocent per dag kun je ál onze artikelen lezen. Klik hier voor een abonnement op DeDrontenaar.nl.
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 3 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 3 uur geleden