Jasper Schep
Jasper Schep Sandra Gordijn

Voormalige pastor Jasper Schep maakt nu ruimtelijke kunstwerken

Algemeen

(door Tini Muller)

DRONTEN - Het hart van kunstenaar Jasper Schep uit Dronten gaat sneller ging kloppen bij het maken van ruimtelijk werk. Het werken met vooral afgedankt materiaal en ambachtelijke vormen geeft hem veel voldoening. Het humoristische werk van de Belgische kunstenaar Panamarenko inspireert hem. Ook het werk van Joost Conijn boeit hem.

Jasper Schep is geboren in Nijmegen. Via allerlei omzwervingen kwam hij drie jaar geleden in Dronten wonen. Als kind was hij altijd creatief bezig met tekenen, boetseren en bouwen. Hij volgde cursussen in bronsgieten, keramiek, etsen, modeltekenen en sieraden maken.

Theologie

Al was creativiteit de rode draad, hij was ook goed in talen en is in die richting verder gegaan. Omdat hij wat voor mensen wilde betekenen koos hij voor de studie theologie en werkte als pastor voor dak- en thuislozen.

Verder heeft hij ervaring in de carrosseriebouw, waar hij zijn materiaalvaardigheden ontwikkelde. Door omstandigheden koos hij later een andere richting, knoopte de creatieve eindjes aan elkaar en is een parttime kunstopleiding gaan volgen aan de Nieuwe Akademie in Utrecht (NAU).

Restmaterialen

Inmiddels vindt hij het werken met restmaterialen het mooiste om te doen. Hij combineert graag oude vormen met moderne technieken, waarbij hij zoekt naar een combinatie van verrassing en beweging, soms met motoren en sensoren. Daarvoor gebruikt hij afgedankte apparaten die deels nog werken.

Hij maakt sculpturen voor buiten en binnen. Het zijn assemblages en kinetische (bewegende) werken, waar hij soms mooie gedichten bij schrijft. Want, Jasper wil iets teweegbrengen bij de kijker.

Grote sculptuur

Iets teweegbrengen doet hij zeker met een sculptuur voor buiten van meer dan drie meter hoog en een grondvlak van circa twee bij twee meter. In het metalen frame zit kienhout gevat, hout dat uit de diepte van de poldergrond komt. Een sculptuur dat eigenlijk een plek verdient als kunstwerk in bijvoorbeeld Dronten-West. Zomaar een tip voor de gemeente Dronten…

Jasper zegt: „Soms zit er een schurend randje aan. Spanningen en problemen in onze wereld inspireren mij meermaals bij het maken van een werk. In het werk Bijodiversiteit verbeeld ik bijvoorbeeld de nood van de bijenvolken en van de diversiteit in onze natuur. Als je er dichtbij komt, reageert het werk als een zenuwachtig insect dat een instorting nabij is. Andere werken hebben luchtigheid met boeiende vormen en verbanden.”

Kunstwerken van Jasper zijn te zien in de winkel van het Kunstcollectief Dronten aan De Kiel.

Kunstcollectief Dronten

.

Word lid van DeDrontenaar.nl

Om een journalistiek product te kunnen leveren, hebben wij inkomsten nodig. Voor minder dan 10 eurocent per dag kun je ál onze artikelen lezen. Klik hier voor een abonnement op DeDrontenaar.nl.