Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Krokodillentranen

Gemeente

(door Hans Dorreboom)

Tijdens mijn studie was ‘onderzoek’ een belangrijk vak. Een ijzeren stelregel was: onderzoek alleen wat je niet weet. Wat je wel weet, hoef je niet te onderzoeken. Een ijzeren stelregel en voor velen een open deur. Maar kennelijk niet voor de gemeenteraad van Dronten.

Al in 2017 beklaagden ambtenaren op het gemeentehuis zich over de verziekte werksfeer. Voormalig burgemeester Aat de Jonge liet weten zich niet te herkennen in de kritiek.

Naar aanleiding van het politiek en ambtelijk geklungel bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen in Swifterbant-zuid, vroeg de gemeenteraad om een onafhankelijk onderzoek naar de wijze van werken op het gemeentehuis.

Onderzoeksbureau TwynstraGudde was voor enige tienduizenden euro’s wel bereid te onderzoeken wat al sinds 2017 bekend is. Voor TwynstraGudde een mooie kans om te scoren voor open doel. En inderdaad de kritiek is nog steeds dezelfde als in 2017. 

Het bureau stelt dat de onderlinge relaties en het vertrouwen tussen ambtenaren, het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad deuken hebben opgelopen. Er is weinig sprake van onderling vertrouwen en de werkomgeving wordt niet als veilig beschouwd. De ambtelijke organisatie ervaart ook in sommige situaties een gebrek aan collegialiteit binnen het college.

De gemeenteraad - het hoogste orgaan in de gemeente - zal het rapport van TwijnstraGudde de komende week in de laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen bespreken. Daar zullen ongetwijfeld veel krokodillentranen plengen.

Dubbel en Dwars Dronten

.

Word lid van DeDrontenaar.nl

Om een journalistiek product te kunnen leveren, hebben wij inkomsten nodig. Voor minder dan 10 eurocent per dag kun je ál onze artikelen lezen. Klik hier voor een abonnement op DeDrontenaar.nl.