Afbeelding

Bewoners Kruidentuin wachten al half jaar op gesprek met gemeente

Algemeen

DRONTEN - Bewoners van de Kruidentuin in Dronten trekken maar weer eens aan de bel over de overlast van honingbijen. In juli wilde de gemeente geen vragen van DeDrontenaar beantwoorden, omdat het eerst in gesprek zou gaan met de bewoners. Dat gesprek is er nog altijd niet geweest, stelt Frans Rietveld namens de bewoners.

De bijen in het Dronterbos, voor de bewoners van de Kruidentuin is het een doorn in het oog. Ze zijn al jaren bezig om de overlast die zij ondervinden aan te kaarten bij de gemeente, maar vooralsnog heeft het in niets geresulteerd. Rietveld, die samen met Linda van Wijk al eerder in de pen klom, heeft daarom een nieuwe brief geschreven aan wethouder Lazise Hillebregt. 

Volkstuintjes

In de brief vraagt Rietveld namens de bewoners van de Kruidentuin hulp van de gemeente om het aantal bijenkasten in het Dronterbos drastisch terug te brengen en een aantal bijenkasten elders te plaatsen. ‘Bijvoorbeeld in de omgeving van de volkstuintjes’, schrijft de Drontenaar. Hij stelt dat 12 bijenkasten acceptabel zijn, omdat het de overlast zou verminderen. ‘Maar nog steeds zou het de biodiversiteit bedreigen.’

Dat laatste concludeert Rietveld uit diverse onderzoeken. Hij haalt in de brief aan dat een bijenkast tussen de 20.000 tot 60.000 bijen bevat, naar gelang het seizoen vordert. ‘Neem gemiddeld 40.000 bijen per kast, dan zijn er bij 27 kasten ca. 1.080.000 en bij 24 kasten ca. 960.000 bijen aanwezig die massaal af en aan vliegen over onze woningen. In beperkte aantallen kunnen honingbijen prima met wilde bijen en hommels samenleven. Maar als er grote aantallen honingbijen op één locatie aanwezig zijn, zullen zij de wilde bijen en hommels verdrijven doordat zij hun voedsel wegkapen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat grote concentraties honingbijen zelfs de biodiversiteit schade toebrengen.’

Gesprek

De gemeente Dronten wilde in juli van het vorige kalenderjaar niet ingaan op vragen over deze problemen in de Kruidentuin. Een woordvoerder liet destijds weten dat er ‘eerst gesproken wordt met de inwoners voordat we de pers informeren’. De bewoners van de Kruidentuin laten in de brief weten dat een gesprek tot op heden niet heeft plaatsgevonden.