Studentenhuis in Dronten-noord.
Studentenhuis in Dronten-noord. Archieffoto: ©MaartenHeijenk

De Regt ruilt 13 studentenhuizen in om 600 arbeidsmigranten te mogen huisvesten

Algemeen de regt

DRONTEN - Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) kondigde vijf jaar geleden aan dat hij studentenhuizen aan De Morinel, Grutto en Oeverloper zou uitkopen. Vanmorgen maakte hij bekend dat het eindelijk is gelukt. Door een omvangrijke ruil met huiseigenaar De Regt worden 13 studentenwoningen in Dronten-noord weer gewone eengezinswoningen.

Inwoners van Dronten-noord klagen al jaren over overlast van de vele studentenwoningen in de wijk. Om hen tegemoet te komen, beloofde Van Bergen in 2018 het aantal studenten terug te dringen.

Er volgden jarenlange onderhandelingen met De Regt, de grootste eigenaar van studentenhuizen. Dat heeft nu geresulteerd in een overeenkomst. De wethouder omschrijft dat resultaat als ‘een mijlpaal’.

Arbeidsmigranten

In ruil voor het opheffen van 13 studentenwoningen mag De Regt 300 arbeidsmigranten huisvesten op bedrijventerrein Poort van Dronten en nog eens 300 aan de Colijnweg. Bovendien mag hij landbouwgrond aan de Rendierweg pachten voor biologische landbouw. 

De woningverhuurder houdt drie studentenhuizen in Dronten-noord over. Er volgen nog gesprekken om ook die op te heffen, kondigt de gemeente aan. De 13 (straks misschien 16) huizen komen volgens de gemeente uiteindelijk beschikbaar als eengezinswoning. 

3 vliegen in 1 klap

B en W denken drie vliegen in één klap te slaan: minder studentenhuizen in Dronten-noord, een oplossing voor het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten én 13 extra huizen voor woningzoekenden.

Probleem is natuurlijk wel dat er straks minder woningen beschikbaar zijn voor studenten. “Daarvan zijn we ons bewust”, schrijven B en W. Voor een oplossing is de gemeente in gesprek met de Aeres Hogeschool. 

Het duurt nog even

Er moeten nog wel heel wat procedures worden doorlopen. Zo moet de gemeente onder andere aantonen dat De Regt meer recht heeft op de grond op de Poort van Dronten dan andere gegadigden.

Een eventuele concurrent kan daarover een kort geding aanspannen. De gemeente denkt in dat geval alleen te hoeven aantonen dat De Regt de enige serieuze gegadigde is voor de oplossing van het probleem in Dronten-noord.

Pas als alles definitief is, sluit De Regt zijn 13 studentenwoningen.

Arbeidsmigranten

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 10 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 10 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 11 uur geleden