Succes hangt ook af van de rol van de gemeenteraad.
Succes hangt ook af van de rol van de gemeenteraad. Foto: © Maarten Heijenk

Dubbel en Dwars Dronten | Toekomstberaad niet op voorhand een succes

Algemeen Dubbel en Dwars Dronten

Een groot aantal Drontenaren is vorige maand door de gemeente uitgenodigd deel te nemen aan het Dronter Toekomstberaad.

Dronten gaat de komende jaren groeien naar 60.000 inwoners. De gemeente wil graag dat inwoners meedenken over onderwerpen als onderwijs, werk, wonen, verkeer, zorg, welzijn enz. 

De gemeente heeft 10.000 uitnodigingen aan inwoners verstuurd om mee te doen. Onder degenen die zich hebben aangemeld vindt een loting plaats: 100 Drontenaren uit alle geledingen en dorpen worden uitgenodigd voor deelname aan de verschillende bijeenkomsten die vorm geven aan het Toekomstberaad. Voor deelnemers een behoorlijke investering: drie volle zaterdagen en drie avonden.

Het initiatief van de gemeente is zeer te prijzen. Maar succes is op voorhand niet te geven. Om Evelien Tonkens, hoogleraar Burgerschap en veel betrokken bij burgerberaden, te citeren: “Verwacht niet dat het burgerberaad het vertrouwen in de democratie gaat herstellen. Zie het als een aanvulling, niet als dé oplossing. Waarbij het zaak is om de onderwerpen goed te kiezen. Het moeten thema’s zijn waar iedereen over kan meepraten, waar mensen het ook over hebben op feestjes en verjaardagen.”

Daarnaast hangt het succes ook af van de rol van de gemeenteraad. Die moet wel bereid zijn om de inbreng van de deelnemers serieus mee te nemen in de eigen besluitvorming.

Hans Dorreboom

Dubbel en Dwars Dronten

Windplan Blauw.
Raad van State kan maar moeilijk tot uitspraak komen over Windplan Blauw 2 uur geleden
Feest bij de Warmonderhof.
Wat is er zondag te doen? Eeuwfeest Warmonderhof, Opwekking, tennis 3 uur geleden
Afbeelding
Gemeente sloopt bieb Swifterbant: Dorpsbelangen kan vergaderen in MFC 3 uur geleden