Jeltje van der Heide
Jeltje van der Heide Sandra Gordijn

Bezig zijn met wol geeft Jeltje van der Heide ‘ontspannend meditatief gevoel’

Cultuur

(door Tini Muller)

DRONTEN - Jeltje van der Heide woont sinds 1966 in de Flevopolder. Van jongs af aan werkt ze al met wol. Van de vacht van de schapen van haar vader spon ze wol. Op haar veertiende had ze al een Smyrna-vloerkleed geknoopt. Tijdens haar werkzame leven als verpleegkundige en maatschappelijk werker was ze ondersteunend en dienstbaar. In die tijd breide ze veel. Nu ze met pensioen is heeft ze het ‘werken met wol’ weer opgepakt. Want het blijft fascinerend, zegt ze.

Jeltje maakt vilt van wol. Voor dit ‘vachtvilten’ gebruikt ze verschillende kleuren vachten - wol - van schitterende schapen uit Noorwegen. Ze is begonnen met het maken van platte lappen. Door rollen en kneden van de wol met water en zeep hecht de wol aan elkaar. Het is als boetseren met klei, maar dan met wol. Ga je lang genoeg door met rollen en kneden dan kun je elke vorm maken. Ze heeft zich dan ook verder ontwikkeld, heeft verschillende cursussen gevolgd, ook in Noorwegen.

Leergierig

Jeltje is en blijft leergierig, haar ontwikkelingsproces stopt niet. Ze heeft driedimensionale vormen ontdekt: vazen, potten, lampen. Aanvankelijk in naturelkleuren, nu in verschillende kleuren en ze experimenteert volop.

Ze haalt haar inspiratie uit bijvoorbeeld een mooie noestige boomtak of de fjorden in Noorwegen. Het werken met wol inspireert haar tot het maken van pure objecten die een link hebben met de natuur. Bezig zijn met wol geeft haar een heerlijk ontspannend meditatief gevoel.

Ze is verrast als mensen haar werk waarderen en het geeft haar een warm gevoel als men iets van haar koopt en het een mooie plek geeft. Haar wandkleden zijn prachtig.

Oneindige mogelijkheden

De mogelijkheden om iets te maken van wol zijn oneindig, zegt Jeltje. Zo maakt ze van Merinowol ook kleding en sjaals van zuivere zijde met wol. Merionowol is heerlijk zacht en prikt niet op de huid. Haar kledingstukken zijn ware kunstwerken. 

Sinds april 2019 woont Jeltje weer in Dronten. Daarvoor woonde ze aan de Bronsweg in Lelystad, waar ze workshops gaf in onder andere vachtvilten en ecoprinten. Maar echt bekend is ze van de jaarlijkse kunstmanifestatie die ze daar organiseerde: ‘Kunst in de Poldertuin’.

Van 11 februari tot 15 juli is haar werk te bewonderen in een expositie van de Kunstraad in Aeres Bedrijvencentrum.

Kunstcollectief Dronten

Afbeelding
Andy Snijdt Hout | Wat is dit toch een leuk feest 7 uur geleden
Afbeelding
Wat is er zondag te doen? Darttoernooi, Igor Popov, Wereldlichtjesdag 7 uur geleden
Afbeelding
Polderleven in Beeld | De torens van Dronten 8 uur geleden