Corona-teststraat in sporthallen 't Dok.
Corona-teststraat in sporthallen 't Dok. ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Weinig transparant

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Ik ben een gemiddelde inwoner in een gemiddelde gemeente. Deze gemiddelde inwoner was aanvankelijk best genegen mee te doen aan het ‘grootschalig testen’ in Dronten.

Dan komt er een envelop gericht aan de ‘bewoners van’. Normaal gooi ik zo’n envelop direct in het ronde archief. Maar omdat de gemeente Dronten de afzender was, maakte ik de envelop open. Deze ‘bewoner van’ wordt vervolgens aangesproken als ‘geachte inwoner van de gemeente Dronten’. Geen persoonlijke brief, maar een circulaire. Het ‘grootschalig testen’ is kennelijk niet belangrijk genoeg voor een persoonlijke brief.

Toch maar die circulaire doorgelezen. Voor mij was na lezen de conclusie: „U doet mee aan een onderzoek, maar in het belang van het onderzoek vertellen wij u niet waar het onderzoek over gaat.”

Mijn wantrouwen wordt verder nog bevestigd door het feit dat GGD, ministerie van Volksgezondheid en gemeente de kaken stijf op elkaar houden over de ‘echte’ onderzoeksdoelen. Eerder bleek al dat er over de privacy rond dit zogenaamde ‘grootschalig testen’ veel onduidelijk was. Voor mij is klip en klaar dat er bewust rond het testonderzoek een mistgordijn wordt opgetrokken. Daar doet helaas onze burgemeester op vragen uit de gemeenteraad over meer openheid ook aan mee.

Ik heb mijn conclusie getrokken. Geen transparantie en geen openheid, wat mij betreft dan ook geen medewerking voor het testen.

Dubbel en Dwars Dronten

Grootschalig testen