Leandra Vleeschhouwer
Leandra Vleeschhouwer eigen foto

Leandra gaat de scholen langs: „Ik hoop dat de kinderen liefde vinden voor poëzie”

Cultuur

DRONTEN - Leandra Vleeschhouwer (27) uit Dronten is sinds deze week actief als Schooldichter in Flevoland. De geboren en getogen Swifterbantenaar gaat bij basisscholen langs om haar passie voor poëzie over te brengen. Ze wil kinderen op jonge leeftijd laten kennismaken met poëzie.

De Schooldichter, wat houdt dat in?
Leandra Vleeschhouwer: „De Schooldichter is een organisatie in Haarlem. Sinds vorig jaar proberen ze in alle provincies een dichter te krijgen die bij basisscholen langs gaat om les te geven over poëzie. Na de les schrijven de kinderen een eigen gedicht en die gedichten brengt De schooldichter uit als een schoolbundel, zodat de kinderen hun eigen boekje hebben.”

Wat heb jij met poëzie?
„Ik schrijf al gedichten en verhalen zolang ik het me kan herinneren. Poëzie is voor mij een manier om mijn gevoelens te uiten en ze los te laten. Dat wil ik heel graag delen met zoveel mogelijk mensen en ook kinderen.”

Wat voor soort gedichten schrijf je, wat is jouw stijl?
„Eigenlijk van alles, bijvoorbeeld haiku’s. Dat is een kort gedicht van drie zinnen. De eerste zin heeft 5 lettergrepen, de tweede 7 en de derde weer 5. Dat is een hele coole dichtvorm. Ik ben ook heel erg bezig met wegstreeppoëzie: woorden wegstrepen uit bestaande boekjes. De woorden die dan overblijven, vormen een gedicht.”

Hoe ben je bij De Schooldichter beland?
„Tegenwoordig delen veel mensen hun poëzie op Instagram en daar ben ik ook behoorlijk actief. Mijn wegstreeppoëzie kun je daar vinden onder de naam ‘lichtbeschadigd’. Ik volgde iemand die op zoek was naar dichters, die graag lesgeven en hun passie willen overbrengen op kinderen. Daar heb ik op gereageerd.”

Een droombaan?
„Ja, absoluut!”

Ga je in heel Flevoland aan het werk of alleen in Dronten?
„Ik ben net begonnen en probeer nu contacten te leggen met scholen in Dronten. Dat is het makkelijkst omdat ik hier woon. Van daaruit hoop ik het te kunnen uitbreiden.”

Wat ga je precies doen als je bij een school komt?
„Het ligt er een beetje aan wat de school fijn vindt. In principe ga ik op één dag alle groepen langs. De lessen worden aangepast aan de leeftijd.”

Wat hoop je te bereiken?
„Ik hoop dat de kinderen liefde vinden voor poëzie. Maar ik weet ook dat niet iedereen het leuk vindt om te schrijven. Daarom proberen we kinderen ook op andere manieren bij het proces te betrekken. Bijvoorbeeld door ze tekeningen te laten maken voor de cover of ze te laten helpen bij het promoten van de bundel. Ik wil ze laten samenwerken en ze in ieder geval een hele leuke dag bezorgen, ze het gevoel geven dat ze zichzelf kunnen zijn.”

Er wordt gezegd dat kinderen door de computer en smartphone niet meer lezen, laat staan schrijven. Denk je dat ze nog wel interesse hebben in poëzie?
„Dat vind ik lastig te zeggen, ik ben nog niet begonnen. Maar ik werk ook voor Kunstbende Flevoland en daar heb ik de indruk dat de groep die bezig is met taal en die schrijft best oud is.”

We lezen dat je behalve bij De Schooldichter en Kunstbende ook als instructeur werkt bij sportscholen in Swifterbant en Lelystad. Een opvallende combinatie…
„Ja, ik ben eigenlijk een soort welzijnsinstantie. Die combinatie is heel organisch ontstaan. Ik heb culturele maatschappelijke vorming gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik was net afgestudeerd en had nog geen baan, toen ik werd aangesproken in de sportschool: jij hebt een goede techniek, wil je lesgeven? Bij Kunstbende had ik tijdens mijn opleiding stage gelopen en die benaderden me of ik als projectassistent aan de slag wilde. En de Schooldichter is ook gewoon op mijn pad gekomen. Eigenlijk is het allemaal toeval.”

De gemeente Dronten was op zoek naar een stadsdichter. Heb je gesolliciteerd?
„Nee, ik heb het wel gezien, maar ik vind het soms lastig om mezelf te promoten, om te denken dat ik goed genoeg ben.”

Daarmee hou je wel in stand waar je het net over had: het zijn altijd ‘oude’ mensen.
„Dat klopt wel een beetje. Ik sprak laatst toevallig met de stadsdichter van Zwolle. Die is 23 jaar en is daar de jongste stadsdichter ooit. Toen dacht ik inderdaad wel: dat is heel gaaf, dat had ik ook moeten zijn…”

Informatie

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 6 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 6 uur geleden