Afbeelding
Fabio Grandis

Dubbel en Dwars Dronten | Bijtprotocol honden

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Het is u waarschijnlijk ontgaan. Dronten heeft sinds kort een officieel ‘protocol bijtincidenten honden’. Dit protocol geeft een beschrijving van ernstig letsel, licht bijtincident, ernstig bijtincident, hinderlijke hond, gevaarlijke hond, kort aanlijnen en muilkorf.

Elk bijtincident wordt na een melding geregistreerd. De politie legt vast wie de eigenaar van de bijtende hond is, de gegevens van de bijtende hond (ras, roepnaam en dergelijke), de gegevens van de gebeten hond (ras, roepnaam e.d.), gegevens van het slachtoffer, aard van verwondingen, mogelijke getuigen en relevante omstandigheden.

De politie bepaalt de ernst van het bijtincident en kan passende maatregelen opleggen. Beoordeelt de politie het bijtincident als gevaarlijk, dan kan uiteindelijk de gemeente op basis van het protocol aan de houder van de hond een aanlijn- en muilkorfgebod opleggen. Bij het opleggen van dit gebod kan de gemeente tevens een preventieve dwangsom opleggen.

Om te beoordelen of een hond hinderlijk of gevaarlijk is, kan de politie de eigenaar opdragen een hondengedragsdeskundige in te schakelen. Is sprake van een gevaarlijke hond, dan kan de politie de hond in beslag nemen. Heeft de eigenaar of houder de hond lopen ophitsen, dan kan deze persoon ook strafrechtelijk worden vervolgd.

In het protocol wordt niets gezegd over bijtende politiehonden.

Dubbel en Dwars Dronten

.

DeDrontenaar.nl

Tips voor de krant? Stuur een e-mail naar redactie@DeDrontenaar.nl of een WhatsApp naar 06 1938 9571.
Volg DeDrontenaar.nl op Facebook. Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 7 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 7 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 8 uur geleden