Barry Hoogezand (VVD)
Barry Hoogezand (VVD) ©maartenheijenk.nl

VVD vindt 4,4% belastingverhoging te veel, D66 noemt dat populistisch

Gemeente

DRONTEN - VVD-raadslid Barry Hoogezand komt later deze maand met een voorstel om de gemeentelijke belastingen niet met 4,4% te verhogen. Wethouder Ton van Amerongen van financiën, eveneens VVD, ziet dat niet zitten. Ook bij zijn collega-raadsleden ondervindt Hoogezand weinig steun.

B en W zeggen het indexcijfer vorig jaar te laag te hebben ingeschat. Om dat in te halen, wil het college alle belastingen en leges in 2021 te verhogen met 4,4% (de afvalstoffenheffing zelfs met 13%). Vorig jaar kwam het college ook met het voorstel voor zo’n inhaalslag. Toen werd die extra indexering op initiatief van de VVD weggestemd. Dit jaar gaan de liberalen op herhaling, zo bleek vanavond tijdens een commissievergadering.

Huiswerk maken

Hoogezand wil juist in coronatijd de inwoners ontzien. Hij kondigt aan de komende weken zijn huiswerk te gaan doen. De VVD’er gaat namelijk niet alleen een lagere belastingverhoging voorstellen. Tegelijkertijd wil hij ook aan de uitgavenkant snijden: „Wij gaan niet over één nacht ijs.”

Lazise Hillebregt (VVD) is kritisch over het VVD-voorstel: „Het klinkt vriendelijk, maar ik vind het te populistisch.” Ingrid Paalman (ChristenUnie) houdt vast aan die 4,4%: „Oké, het is even slikken met z’n allen, maar we denken dat we hiermee redelijk stabiel gezond blijven.” SP’er Frans Rietveld zegt in principe vóór lastenverlaging te zijn: „Maar deze keer niet, want misschien gaat dat wel ten laste van het sociaal domein.”

Voor de bühne

Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) stelt dat het VVD-plan voor de bühne geweldig klinkt: „Maar ik denk dat het verstandig is dat we die 4,4% laten doorgaan.” Hij verwondert zich over de uitspraak van Hoogezand dat het de taak van de gemeenteraad is om de burgers te ontlasten: „Onze taak is om goed te besturen. Als je de burgers wilt ontlasten, kun je ook zeggen: we heffen de tent op.”

Paul Vermast (GroenLinks) vraagt zich af wanneer indexeren de VVD wel goed uitkomt: „Als het u nooit goed uitkomt, moet u dat zeggen. En dan moet u niet met corona aan komen zetten.” GroenLinks is niet enthousiast over het voorstel van de VVD: „Want de dingen die we doen vinden we belangrijk en die moeten betaald worden. Daar hebben we inkomsten voor nodig.”

Riena Tienkamp, Arjen Gerritsen, Piet Boer en Peter van Bergen (v.l.n.r.).
Route langs vijftien kunst- en cultuurobjecten: "Bekijk het in de Oostrand" 3 uur geleden
Swift'64 speelt voor de nacompetitie thuis tegen Enter Vooruit.
Wat is er dinsdag te doen? Swift'64, sociale veiligheid, computerspelen 3 uur geleden
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).
B&W vragen meer tijd voor beantwoorden lastige vragen over arbeidsmigranten de regt 4 uur geleden