Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Dienstbaar aan de burger

Gemeente

(door Hans Dorreboom)

In Engeland heet een ambtenaar een ‘civil servant’. Letterlijk vertaald: een ‘burger dienaar’. Een persoon dus die in zijn functie is aangesteld om dienstbaar te zijn aan de burger.

Ambtenaren bij de gemeente Dronten hebben een eed of belofte afgelegd. Daarin belooft een ambtenaar onder meer, ik citeer:

  • „Ik zal mij inzetten voor de algemene belangen van alle burgers, die een beroep doen op de gemeente.”
  • „Ik zal in contacten met burgers een betrouwbare, zorgvuldige en respectvolle vertegenwoordiger van de gemeente zijn.”
  • „Ik maak van mijn ambtelijke positie geen misbruik.”

Op papier mooi beloofd. Net zoals de inhoud van de nota ‘Visie op Dienstverlening’, die ook vol staat met heldere uitgangspunten en goede bedoelingen. Dat de praktijk soms weerbarstig is, lezen wij helaas regelmatig in de Drontense huis-aan-huis bladen.

Ik mis in de tekst van de eed of belofte een zin waarin heel specifiek staat dat de ambtenaar dienstbaar moet zijn aan de burger. Dat de ambtenaar inlevingsvermogen moet hebben en empathie moet tonen. En dat niet regelgerichtheid het handelen van de ambtenaar moet bepalen, maar mensgerichtheid.

Ambtenaren worden door ons betaald. Figuurlijk gesproken staan ze bij u en mij op de loonlijst. Dat willen wij als burger dan ook graag terug zien in daden en handelen.

Dubbel en Dwars Dronten

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden