Windmolens bij Swifterbant.
Windmolens bij Swifterbant. ©maartenheijenk.nl

Nog vóór de inspraak begint, verdelen Dronten en Lelystad de windmolen-miljoenen

Gemeente

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten bepaalde vorig jaar op initiatief van het CDA dat niet de gemeente de miljoenen van de Windplannen Blauw en Groen verdeelt. Het zouden de inwoners zijn, die mochten uitmaken waar het geld naartoe gaat. Voordat die inspraakprocedure is begonnen, heeft de gemeente Dronten nu afspraken gemaakt met de gemeente Lelystad over een eerste verdeling.

De Windplannen Blauw en Groen hebben de verplichting om jaarlijks een fors bedrag beschikbaar te stellen aan de samenleving: de zogenaamde ‘gebiedsgebonden bijdrage’. Recentelijk hebben de gemeentebesturen van Dronten en Lelystad afspraken gemaakt over een verdeelsleutel. Hiertoe is besloten omdat de windmolens deels in de gemeente Dronten komen te staan en deels op het grondgebied van Lelystad.

Hinder is niet bepalend

Bij de verdeling van het geld kijken beide gemeentebesturen uitsluitend naar de locatie van de windmolens. Ofwel: op wiens grondgebied staan de turbines.

Daarmee gaan de overheden voorbij aan de wens van veel inwoners. Zo vindt de coöperatie Biddinghuizen Energieneutraal dat het geld van Windplan Groen moet gaan naar de dorpen die het meeste last krijgen van de windmolens.

Windplan Groen

De coöperatie in Biddinghuizen komt overigens bij de verdeling tussen Dronten en Lelystad goed weg. In de oorspronkelijke plannen stond een deel van de windmolens van Windplan Groen in de gemeente Lelystad. Naderhand zijn enkele molens verplaatst, waardoor ze nu allemaal in de gemeente Dronten staan. Afgesproken is dat het geld van Windplan Groen volledig naar een Drontens fonds gaat. Wel kan dit fonds besluiten ook Lelystad te laten meeprofiteren.

Voor Windplan West geldt het omgekeerde. Deze molens staan allemaal in Lelystad en dus bepaalt een Lelystads fonds de verdeling van het geld. Ook zij kunnen een deel van het bedrag ten goede laten komen aan ‘het Drontense gedeelte van het projectgebied’.

Windplan Blauw

De windmolens van Windplan Blauw komen voor een deel vlakbij de bebouwde kom van Swifterbant en Dronten en staan ver van Lelystad af. Omdat de gemeenten uitsluitend kijken naar de ‘plaatsingszones’ van de windmolens gaat 73,5% van het geld naar Dronten en 26,5% naar Lelystad.

Windplanblauw

Windplangroen